În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, generalul (r) Virgil Bălăceanu a oferit o analiză detaliată asupra conflictului în curs dintre Israel și Iran, evidențiind complexitatea și implicațiile majore ale acestui război. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Generalul Bălăceanu subliniază că Israelul a adoptat o poziție fermă de apărare împotriva celor care îi amenință securitatea și, în special, împotriva celor care atacă civilii. Această abordare este văzută ca o linie roșie permanentă, fiind esențială pentru supraviețuirea statului israelian.
„După acel octombrie roșu, tragic este răspunsul pe care israelieni îl dau celor care îi amenință și mai ales celor care produc victime din rândul civililor. Deci este o zonă, să-i spunem, de linie roșie permanentă. in definitiv este vorba de supraviețuire a Israelului”, spune generalul.
În acest context, Bălăceanu accentueaza că premierul Benjamin Netanyahu își sacrifică viitorul politic pentru a asigura un Israel mai sigur, lipsit de amenințarea teroristă a Hamasului.
Comparând conflictul dintre Israel și Hamas cu războiul din Ucraina, Bălăceanu evidențiază faptul că ambele sunt exemple de războaie clasice. Israelul se angajează într-un război de tip tradițional, caracterizat prin lupte convenționale și operațiuni militare directe.
„Avem două lecții învățate apropo de Ucraina și Israel, și anume că aceste războaie înseamnă războaie de tip clasic. Războiul Israelului împotriva Hamasului, eventual războiul împotriva Hezbollahului, din perspectiva israeliana, este un război clasic”, continuă generalul.
Un alt aspect crucial în analiza generalului este rolul componentelor de rezervă. Bălăceanu subliniază că nici Ucraina și nici Israelul nu ar putea rezista în fața adversităților doar cu forțele active, pe timp de pace.
„Un al doilea element pe care trebuie să-l luăm în considerare este faptul că războaiele la ora actuală nu se duc cu forțele active. Nici Ucraina nu a rezistat doar cu forțele active, adică forțe existente la pace. Nici Israelul. Fără o componentă puternică de rezervă nu vei avea succes”, explică generalul Bălăceanu.
Al treilea element analizat de Bălăceanu este sprijinul industriei de apărare. Atât Israelul, cât și Ucraina, se bazează pe o industrie de apărare robustă pentru a sprijini acțiunile miliare.
„Ambele statele au, și Ucraina și Israelul, o industrie de apărare care să sprijine frontul, frontul în sensul acțiunile militare propriu-zise”, a spus generalul.
În ceea ce privește posibilitatea escaladării conflictului la nivel regional, generalul consideră că acest scenariu este improbabil.
„Nu cred într-o regionalizare a conflictului, adică o escaladare prin implicarea unor state sau grupări de stat. Iranul este dezavantajat, nu are graniță cu Israelul”, conchide Virgil Bălăceanu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”