Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul, unde au discutat despre evoluția literaturii românești după 1989. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Într-un dialog captivant, Marius Tucă și Ion Cristoiu au explorat statutul scriitorului în diferite perioade istorice, oferind o privire de ansamblu asupra literaturii românești contemporane și a schimbărilor survenite în peisajul cultural românesc de-a lungul decadelor.
Marius Tucă: „Apropo de perioada post-comunistă, din 1950 până în 1990 sunt 40 de ani. Din 1989 până în 2024 sunt 35 de ani. Ani de libertate, ani de comunism în partea cealaltă. Ce cărți mari s-au scris după ’89?”
Potrivit publicistului, în perioada interbelică, statutul de scriitor era unul deosebit de prestigios.
În timpul regimului comunist, scriitorii erau figura centrală în peisajul cultural, având o influență considerabilă.
După Revoluția din 1989, odată cu democratizarea și schimbările politice majore, statutul scriitorului s-a transformat, influențat de noile dinamici politice și sociale.
„S-au scris cărți mari, uriașe. În perioada interbelica, a fi scriitor mare însemna să fii mare. În 40 de ani de comunism s-au scris cărți mari pentru că funcția, ipostaza de scriitor era mare, adică te citea Gheorghiu Dej. După 89′ a intrat politicianul și …”, a spus Cristoiu.
Pe lângă aceste reflecții asupra contextului cultural și politic, Cristoiu a menționat și cel mai frumos roman de dragoste din literatura română.
„Mie mi-a plăcut Camil Petrescu. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Eu am scris un eseu de 50 de pagini și acolo am arătat că Petrescu are o concepție medievală despre femeie. Adică el era filosof și voia ca soția lui să știe și el filosofie”, a continuat publicistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”