FEDERALIZAREA Uniunii Europene, explicată de Dan Dungaciu: “Răspunsul la criza COVID a fost un antrenament pentru mecanismele federalizării UE“
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române a discutat despre conceptul de federalizare în contextul Uniunii Europene și impactul acesteia asupra statelor naționale și capacității decizionale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Potrivit analistului, federalizarea însemna construirea unui actor geopolitic unificat, capabil să ia decizii fără a mai exista dreptul de veto pentru statele membre. Acest lucru ar conduce la implementarea unor proiecte economice și strategii comune, similare cu cele adoptate în timpul pandemiei, cum ar fi achizițiile comune și bugetul comun pentru apărare.
„Federalizarea înseamnă construcția unui actor geopolitic capabil să ia decizie. Adică prima măsură, dispariția dreptului de veto. Apoi urmează, sigur, tot felul de proiecte economice de tip federal, așa cum a fost, de pilda, pandemia. Achiziții împreună, Bugetul pentru apărare împreună”, spune analistul.
„Răspunsul la o criză a fost construit ca un exercițiu de funcționare administrativă”
Dungaciu a explicat că aceste tipuri de inițiative se vor concentra și mai mult spre Bruxelles, diminuând și mai mult prerogativele statelor naționale care deja sunt limitate.
„Asemenea tipuri de construcții se vor duce și mai mult spre Bruxelles. Vor rămâne și mai puține. Nu că statul național acum are foarte multe prerogative. Dar o strategie de genul PNNR-ului, deci strategii de guvernare pe care ți le construiește Bruxelles-ul, asta nu va mai fi excepția răspunsului la o criză. Răspunsul acesta la o criză a fost construit ca un exercițiu de funcționare administrativă”, a afirmat Dungaciu.
Analistul a explicat că, la fel cum s-a procedat în cazul pandemiei, unde statele membre au colaborat pentru achiziții comune și alte măsuri economice de urgență, acum se impune o abordare similară în domeniul apărării. Astfel, toate aceste mecanisme și inițiative reprezintă pași spre o federalizare mai accentuată a Uniunii Europene.
„Iei tema cea mai fierbinte și o operaționalizezi, cum s-a făcut cu pandemia. Acum suntem cu apărarea, trebuie să ne apărăm. Vin rușii peste noi. Trebuie să construim strategia împreună pentru că nu poate o singură țară să facă asta. Și atunci toate aceste mecanisme sunt trasee spre care ajungi spre federalizare”, conchide Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”