Fostul șef al Armatei Române: „Ciucă nu a fost la Nassiriya, nu a participat la luptă și nu a cerut aprobare de la București să ajute italienii. Eroul este doar un mit creat de un reporter”

Publicat: 24 09. 2024, 10:00
Actualizat: 24 09. 2024, 15:38

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Gen. (R) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române a făcut declarații surprinzătoare despre cariera și ascensiunea politică a generalului Nicolae Ciucă, subliniind că acesta nu este potrivit pentru scena politică și că va fi marginalizat odată cu plecarea președintelui Klaus Iohannis. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Generalul Eugen Bădălan și-a început intervenția amintind că îl cunoaște pe Nicolae Ciucă încă de pe vremea când acesta era student, apreciindu-i pregătirea militară, dar nu și pe cea de război. Cu toate acestea, Bădălan consideră că ascensiunea sa rapidă nu reflectă în totalitate calitățile necesare unui lider politic.

„Din punct de vedere militar, al misiunilor altele decât războiul, este un tip foarte bine pregătit. Dar este un tip care niciodată nu a putut să comunice liber foarte bine. În politică, el nu știe ce face,” a transmis Gen. Bădălan.

Ciucă, creația politică a președintelui Iohannis

Un aspect central al discursului Gen. Bădălan a fost ideea că generalul Ciucă este, în opinia sa, un produs politic al președintelui Klaus Iohannis. Fostul șef al Armatei a subliniat că viitorul politic al lui Ciucă depinde exclusiv de președintele Iohannis și că liberalii îl vor elimina de pe scena politică după încheierea mandatului acestuia.

„Ciucă este creația politică a președintelui Iohannis. În ziua în care Iohannis părăsește Cotroceniul, Ciucă va ieși din politică. Nu va ieși că vrea el, îl vor da liberalii afară,” a continuat acesta.

General la conducerea statului, o idee inacceptabilă

Bădălan a exprimat o opoziție fermă față de ideea ca un general să conducă un stat democratic, referindu-se la o posibilă candidatură a lui Ciucă la funcția de președinte. În viziunea sa, un stat condus de un general ar risca să devină o dictatură militară.

„O democrație nu își poate alege ca șef al statului un general. Dacă România este o democrație, Ciucă nu va intra nici măcar în turul II. Generalii trebuie să conducă războaie, nu state,” a mai spus el.

Mitul „eroului de la Nassiriya”, demontat

În ceea ce privește rolul lui Ciucă în așa-numita Bătălie de la Nassiriya, Bădălan a respins categoric mitul acestuia, declarând că Ciucă nu a participat la luptă și că a refuzat să intervină fără aprobarea de la București. Fostul general a dezvăluit că povestea a fost exagerată de un reporter și că Ciucă nu și-a asumat un rol real în acea operațiune.

„Ciucă nu a fost la Nassiriya, nu a cerut nici măcar aprobarea de la București pentru a interveni. Este doar un mit creat de un reporter,” a declarat acesta.

Cultul personalității și „bocancii din muzeu”

Bădălan a încheiat intervenția sa criticând tendințele de glorificare din jurul lui Ciucă, dând ca exemplu includerea bocancilor acestuia în Muzeul Militar ca simbol al Bătăliei de la Nassiriya. El a numit această inițiativă ridicolă și a făcut o paralelă spre cultul personalității, afirmând că unii oameni nu rezistă tentației de a accepta osanalele nemeritate.

„Nu lui i-a venit ideea să-și ducă bocancii la muzeu. Datorită faptului că oamenii nu rezistă la tentații, atunci când cineva încearcă să le ridice osanale, ei nu pot să spună nu,” a concluzionat Gen. Bădălan.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”