Gen. (R) Eugen Bădălan: „Occidentul a pus Ucraina într-o situație dificilă. Războiul va fi mult mai LUNG decât ne-am imaginat”
This browser does not support the video element.
În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Gen. (R) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române a abordat o serie de subiecte legate de războiul din Ucraina și modul în care Occidentul a gestionat sprijinul acordat Kievului. El a subliniat greșelile comise de aliații occidentali, dar și implicațiile pe termen lung ale conflictului. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Gen. Eugen Bădălan a început discuția subliniind faptul că, pentru ca Occidentul colectiv să aibă efectele dorite în relația cu Federația Rusă, ar fi necesar să înăsprească sancțiunile împotriva Moscovei și să sprijine Ucraina necondiționat, inclusiv permițându-i să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc.
„Occidentul a greșit din start când a început să ajute Ucraina, punând condiții de genul limitării utilizării armelor,” a spus Bădălan.
Greșeala de a condiționa utilizarea armamentului
Bădălan a criticat strategia de a impune Ucrainei condiții privind modul în care își folosește armele primite, sugerând că Ucraina ar fi trebuit să primească libertatea de a folosi aceste arme așa cum consideră necesar. El a sugerat că acest tip de restricții subminează eficiența sprijinului oferit și pune Ucraina într-o poziție defavorabilă.
„A fost o greșeală din start. Dacă le-ai cumpărat armele, sunt armele tale, le folosești cum vrei tu,” a spus el.
Permisiunea pentru lovituri în Rusia – o schimbare inevitabilă?
Când a fost întrebat dacă Occidentul va permite Ucrainei să efectueze lovituri pe teritoriul rusesc, Bădălan a răspuns că este probabil ca această permisiune să fie acordată în viitor. Totuși, el a avertizat că acest lucru nu va schimba în mod semnificativ soarta războiului, despre care crede că va continua pe termen lung, mult peste așteptările generale.
„Războiul ăsta va fi mult mai lung decât își doresc oamenii care cred că starea de normalitate este pacea,” a continuat acesta.
Respingerea negocierilor și implicarea Marii Britanii
Generalul a adus în discuție și un moment important din trecutul recent al conflictului: negocierile de pace desfășurate la Istanbul, care au fost respinse de partea ucraineană. Potrivit lui Bădălan, această decizie a fost influențată de premierul britanic de atunci, Boris Johnson, care i-ar fi sfătuit pe ucraineni să nu negocieze, întrucât Marea Britanie credea că Rusia ar putea fi înfrântă în câteva luni.
„Premierul britanic de atunci credea, așa cum mai cred unii și acum, că Rusia poate fi înfrântă în vreo două-trei luni,” a explicat Bădălan.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”