Gen. Paul Hurmuz, despre atacul asupra Hezbollah: „Este primul caz în care se țintește atât de PRECIS”

Publicat: 18 09. 2024, 12:00

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Gen. (R) Paul Hurmuz, fost director adjunct al Diviziei Intelligence din Statul Major Militar Internațional al NATO a vorbit despre explozia dispozitivelor de tip pager în Liban. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Un incident fără precedent a avut loc în Liban, unde mii de persoane, inclusiv membri ai grupării Hezbollah, au fost rănite în urma exploziei mai multor dispozitive de tip pager. Potrivit informațiilor preluate de CNN și Le Figaro, explozia a dus la cel puțin opt morți și 2800 de răniți, iar surse din cadrul mișcării acuză Israelul de orchestrarea atacului.

Explozia pagerelor, un eveniment fără precedent

Membrii Hezbollah au renunțat la utilizarea telefoanelor mobile în favoarea pagerelor, o tehnologie considerată mai sigură din punct de vedere al securității. Cu toate acestea, aceste dispozitive s-au transformat în arme mortale, explodând simultan și provocând un număr mare de victime.

„Este un eveniment fără precedent. Membrii Hezbollah au decis să folosească pagere în loc de telefoane, iar acestea au explodat simultan”, a declarat Paul Hurmuz.

Operațiune cibernetică sau sabotaj extern?

Experții în securitate cibernetică investighează posibila infiltrare cibernetică care ar fi transformat pager-ele în dispozitive explozive. Potrivit unui expert citat de Hurmuz, forța explozivă a fost prea mare pentru a fi cauzată de un pager standard, ceea ce sugerează o implicare tehnică externă.

„Această forță explozivă în interiorul unui pager este imposibilă fără introducerea unor materiale explozive”, a afirmat Hurmuz.

Atacurile după 11 septembrie

Hurmuz a menționat că atacurile asupra unor ținte de mare valoare s-au intensificat și diversificat după atacurile din 11 septembrie 2001. Evoluția tehnologică a permis ca multe dintre aceste operațiuni să fie extrem de precise, evitând, pe cât posibil, victimele colaterale.

„După 11/09/2001, am văzut diverse forme de targeting care încercau să evite victimele colaterale”, a afirmat Hurmuz.

Eliminarea liderului Al-Qaeda cu o dronă fără explozibil

Un exemplu elocvent al acestei precizii a fost eliminarea unui lider Al-Qaeda în Kabul, în urma retragerii forțelor occidentale. Potrivit lui Hurmuz, racheta folosită nu a avut explozibil, ci a omorât ținta prin impact direct cu mici obiecte ascuțite, fără a afecta familia acestuia.

„S-a folosit o rachetă fără explozibil care a omorât ținta prin impact, fără victime colaterale. Familia nu a suferit”, a explicat el.

Nano-dronele și targetarea biometrică

Hurmuz a făcut referire și la un videoclip viral de acum mai bine de un an, în care nano-dronele erau prezentate ca fiind capabile să identifice și să urmărească ținte pe baza datelor biometrice. Deși în prezent aceste tehnologii sunt mai mult speculative, evoluția rapidă a inteligenței artificiale face ca astfel de scenarii să nu fie imposibile.

„Am văzut circulând un videoclip despre nano-drone controlate biometric. Nu e exclus ca astfel de tehnologii să devină reale în viitor”, a afirmat Hurmuz.

Primul caz de targetare precisă cu pagere explozive

Hurmuz a subliniat că explozia pagerelor folosite de Hezbollah ar putea fi primul caz cunoscut de atac cu pagere explozive controlate de la distanță, având în vedere amploarea și precizia cu care acestea au fost detonate simultan. El a remarcat că, deși au fost afectați mii de oameni, printre victimele acestui atac se numără și numeroși nevinovați, inclusiv un copil de 10 ani.

„Cred că este primul caz în care pagerele au fost folosite pentru un atac atât de precis. Din păcate, printre victime s-au numărat și civili”, a spus Hurmuz.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”