Într-o ediție transmisă live de Gândul, Gen. (R) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, a discutat despre interdicția impusă de Statele Unite de a ataca teritoriul Federației Ruse în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, el a evidențiat utilizarea propagandei de către toate părțile implicate în conflict, inclusiv NATO și Uniunea Europeană, pentru a influența opinia publică. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Gen. Bădălan a vorbit despre interdicția impusă de Statele Unite de a nu se ataca teritoriul Federației Ruse pe fondul războiului din Ucraina. Generalul sugerează că această decizie este influențată de teama că Rusia ar putea să își folosească arsenalul nuclear drept răspuns. Conform strategiei ruse, există un aspect sensibil, și anume, amenințarea existenței statului rus. Astfel, în cazul unui atac asupra teritoriului său, Rusia ar putea susține că existența sa este amenințată, ceea ce i-ar oferi justificarea pentru a recurge la arme nucleare.
„Eu mi-am pus de multe ori întrebarea de ce americanii au introdus această interdicție către Ucraina, de ce să nu lovească teritoriul Federației Ruse? Pentru că ar trebui să intre sau ar intra în discuție lucrul de care se sperie toată lumea: utilizarea armamentului nuclear pe care îl are Federația Rusă. Pentru că în strategia lor de utilizare a loviturilor nucleare e un punct care e foarte sensibil: momentul în care este pusă în pericol existența statului rus, care poate fi interpretat oricum. Deci, în momentul în care cineva i-a lovit teritoriu, pot să spună domnule, existența statului rus este pusă în pericol și atunci am libertatea utilizării echipamentelor nucleare.”, a afirmat Gen. Bădălan.
Întrebat despre cum este folosită propaganda, Gen. Bădălan a afirmat că toate părțile implicate în conflictul din Ucraina, inclusiv Federația Rusă, Ucraina și chiar țările din Occident, au recurs la propagandă. El a subliniat că aceasta nu este propaganda de război clasică, ci o formă specifică războiului hibrid. Generalul a exprimat o îngrijorare profundă față de faptul că și statele membre NATO și Uniunea Europeană au folosit propaganda pentru a-și influența cetățenii.
„Și unii și alții au utilizat propaganda. O propagandă specifică războiului hibrid, nu propaganda de război așa cum era ea la modul clasic. Ci o propagandă specifică războiului hibrid pe care a utilizat-o și Federația Rusă, a utilizat-o și Ucraina. Și ceea ce mie mi se pare trist, am utilizat-o și noi, componenții Occidentului colectiv. Noi am utilizat-o pentru a ne influența proprii cetățeni și uneori, pentru a grăbi deciziile unor lideri politici indeciși. Și mie asta nu mi se pare cușeră că noi, țările membre NATO și ale Uniunii Europene, am utilizat propagandă pentru a ne influența proprii cetățeni. Nu mi se pare deloc corect. Cetățenii noștri trebuiau să fie informați corect.”, a declarat Gen. Bădălan.
Generalul Bădălan a afirmat că România nu se află în război, deși unii ar putea considera că Occidentul colectiv este implicat într-un război proxy. El a subliniat că nu există motive pentru a influența cetățenii români sau pentru a eticheta scepticii privind victoria Ucrainei asupra Rusiei ca fiind pro-ruși. Generalul a caracterizat această etichetare ca o formă extremă de manipulare, evidențiind necesitatea unei informări corecte a populației.
„În acest moment, România nu se găsește în război. Chiar dacă unii ar putea spune că Occidentul colectiv este într-un război proxy cu Federația Rusă. România nu se găsește în război în acest moment. Deci n-avem de ce să ne influențăm într-un fel sau altul cetățenii, nici n-avem de ce pentru unii care sunt sceptici în legătură cu victoria Ucrainei asupra Rusiei, să-i etichetăm ca fiind putiniști. Adică deja asta este manipulare către cota maximă.”, a concluzionat Generalul Eugen Bădălan.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”