Gen. (R) Paul Hurmuz: „De peste 40 de ani se discută ca GERMANIA să devină o putere nucleară”

Publicat: 18/09/2024, 15:00

Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, Gen. (R) Paul Hurmuz, fost director adjunct al Diviziei Intelligence din Statul Major Militar Internațional al NATO, a subliniat că Germania trebuie să depășească un blocaj psihologic care o împiedică să devină o putere militară activă. A menționat totodată că Germania are potențialul de a-și dezvolta capacități militare, inclusiv nucleare, în contextul schimbărilor geopolitice din Europa. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Generalul Hurmuz a susținut că Germania trebuie să depășească un blocaj psihologic care a dus la o atitudine de reținere față de a deveni o putere militară, influențată de dezastrele din timpul celor două războaie mondiale. Această situație a fost consolidată prin măsurile luate după Al Doilea Război Mondial, care au diminuat dorința germanilor de a avea un rol militar activ

„Germania, din punctul meu de vedere, trebuie să depășească în primul rând, un blocaj psihologic.  Măsurile care s-au luat după Al Doilea Război Mondial în armata vest-germană, în societatea vest-germană aproape au anulat orice dorință a germanilor de a mai fi o mare putere militară. Dezastrele și urmările foarte grave după Primul și după Al Doilea Război Mondial i-au convins pe germani că cel mai bine să aibă un statut mai neutru.”, a afirmat Gen. Hurmuz.

Gen. Hurmuz: „Germania a avut întotdeauna o anumită reținere”

Gen. Hurmuz a continuat prin a vorbi despre opoziția fermă a Germaniei față de invazia Irakului din 2003, subliniind că, această reținere ar putea evolua în timp, iar Germania are potențialul de a deveni o mare putere militară, având resursele necesare.

„În 2003, atunci când a fost a doua invazie a Irakului, Germania a fost categoric împotriva acestei operațiuni. Germania n-a vrut să participe la așa ceva. Deci Germania a avut întotdeauna o anumită reținere. Acest lucru cred că se va schimba în timp, pentru că totul se schimbă în Europa. Dar Germania are potențialul de a deveni o mare putere militară, are mijloacele de a deveni o mare putere militară.”, a declarat Gen. Hurmuz.

Franța a rămas singura putere nucleară din Uniunea Europeană

Gen. Hurmuz a discutat despre o conferință recentă la Paris, unde s-a abordat posibilitatea ca Franța să ofere protecție nucleară Europei, în contextul unei posibile retrageri a Statelor Unite. Această propunere este motivată de faptul că Franța este singura putere nucleară din Uniunea Europeană după Brexit și dispune de rachete nucleare capabile să asigure securitatea europeană.

„În martie a avut loc la Paris, pentru prima dată, o mare conferință despre apărare și securitate. Unul din atelierele de discuții s-a referit la cum ar putea Franța, la o adică, să asigure umbrela nucleară pentru Europa în cazul în care, Doamne ferește, s-ar întâmpla ca Statele Unite să decidă să strângă tot, să plece din Europa, ceea ce, evident, din punctul meu de vedere, e puțin credibil. Da, sunt atât de multe necunoscute în privința asta, dar francezii s-au oferit. De ce s-au oferit? În primul rând pentru că sunt în acest moment, după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, singura putere nucleară din Uniunea Europeană. Și spre deosebire de britanici, în afară de submarine cu rachete balistice nucleare care merg la distanțe foarte mari, de 6.000 km, dispun și de rachete de croazieră cu încărcătură nucleară.”, a declarat Gen. Hurmuz.

Gen. Hurmuz: „Se discută posibilitatea ca Germania să își dezvolte propriile arme nucleare”

Revenind la Germania, Gen. Hurmuz a menționat posibilitatea ca Germania să dezvolte propriile arme nucleare, deși acest lucru ar contraveni tratatelor în vigoare. Recent, Franța a adus în discuție colaborarea nucleară cu Germania, iar un cercetător german a sugerat că forța nucleară franceză ar putea fi utilizată împreună de Franța și Germania. Totuși, se ridică întrebarea dacă Franța ar fi de acord cu o astfel de colaborare, având în vedere că nu și-a pus forța nucleară la dispoziția NATO.

„În Germania a fost o discuție foarte interesantă. Se pare că în Germania această discuție despre domeniul nuclear este foarte, foarte veche. De peste 40 de ani se discută inclusiv de posibilitatea ca Germania să își dezvolte propriile arme nucleare, care evident, conform tratatelor în vigoare nu ar fi posibil, dar din punct de vedere tehnologic există posibilitatea aceasta. Mai ales atunci când Franța a ieșit pe scenă și a început să să pună aceste discuții pe masă. Un cercetător german, specializat în arme nucleare, chiar menționa acum vreo lună și jumătate inclusiv despre posibilitatea ca forța nucleară franceză să fie folosită împreună de Franța și Germania. Evident că atunci când s-a pus problema asta, prima întrebare care s-a pus ar fi Franța de acord cu așa ceva, ținând cont de faptul că Franța, nu și-a pus forța nucleară pe care o are la dispoziție la dispoziția NATO. Franța nu face parte din grupul de planificare nucleară al NATO.”, a afirmat Gen. Hurmuz.

Există o coordonare strategică

Generalul Hurmuz a subliniat că, în urma invaziei ruse în Ucraina, submarinele nucleare franceze au început să colaboreze în exerciții militare cu Marea Britanie și Statele Unite, evidențiind astfel o coordonare strategică.

„Încă de acum 2 ani, după ce a avut loc invazia rușilor în Ucraina,submarinele nucleare cu încărcătură nucleară franceze au început să participe la exerciții comune cu Marea Britanie și  și cu Statele Unite, deci există o coordonare.”, a concluzionat Gen. Hurmuz.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Alimentul folosit zilnic, care se strică imediat. Cum îl salvăm. Trucuri ingenioase, testate
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!