Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, Gen. (R) Paul Hurmuz, fost director adjunct al Diviziei Intelligence din Statul Major Militar Internațional al NATO, a vorbit despre originile organizației „Five Eyes”, explicând că aceasta a fost creată în 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie a invitat Statele Unite să colaboreze în decodificarea comunicațiilor inamice. Gen. Hurmuz a subliniat contribuțiile esențiale ale serviciilor de informații poloneze în spargerea codului Enigma și evoluția ulterioară a alianței în cadrul cooperării internaționale în domeniul informației. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Generalul Hurmuz a vorbit despre începuturile organizației „Five Eyes”, afirmând că a fost creat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie a invitat partenerii americani, care nu erau încă implicați în război, să se alăture efortului de decodificare a comunicațiilor inamice în 1941.
„Practic Five Eyes a început în timpul celui de-Al Doilea război Mondial, în momentul în care Marea Britanie și-a invitat partenerii americani care nu erau încă în război la momentul respectiv, în 1941, la începutul anului să vină la Bletchley Park, așa se numea locația respectivă, în care erau mii de oameni care ajutau la acest efort de război de a sparge codurile inamice.”, a declarat Gen. Hurmuz.
Pentru a crea un context istoric, Gen. Hurmuz a continuat prin a vorbi despre cum în anii 1920-1930, Germania a achiziționat mașina de criptare Enigma din Elveția, un produs comercial pe care l-au îmbunătățit semnificativ. Francezii au fost primii care au încercat să spargă cifrul, dar, după ce au obținut documentația tehnică de la un funcționar german, au realizat că complexitatea acestuia era prea mare pentru a fi spart. Astfel, au solicitat ajutorul polonezilor și britanicilor, punându-le la dispoziție informațiile obținute.
„Singurii care au reușit să spargă Enigma pentru prima dată au fost polonezii, serviciul militar de informații polonez, pentru că ei au fost singurii care la momentul respectiv au folosit modele matematice. Eu a avut trei matematicieni excepționali care au reușit cu eforturi deosebite. Deci polonezii și polonezii au fost primii care au reușit să spargă cifru german enigmă prin matematicieni.”, a afirmat Gen. Hurmuz.
Generalul Paul Hurmuz a subliniat dificultățile întâmpinate de serviciile de informații poloneze în spargerea comunicațiilor germane înainte de invazia Poloniei din 1939. Deși au reușit să decripteze 75% din aceste comunicații în aproximativ șapte ani, ultimele îmbunătățiri tehnice aduse de germani au complicat semnificativ acest proces. În iulie 1939, conștienți de iminenta invazie a Germaniei, serviciul militar de informații polonez a colaborat cu agențiile de informații franceză și britanică, oferindu-le echipamentele necesare pentru a sparge codurile germane, anticipând că nu vor mai avea ocazia să facă acest lucru.
„În iulie 1939 când deja aveau informații, serviciul militar de informații polonez știa că va avea loc invazia.”, a afirmat Generalul Hurmuz.
Gen. Hurmuz a subliniat că, după invazia Poloniei, trei matematicieni au ajuns la București, unde au fost întâmpinați cu neîncredere de ambasadorul britanic, dar au fost sprijiniți de ambasada Franței. Aceștia au fost ajutați de serviciul de informații francez să ajungă în Marea Britanie, unde contribuțiile lor au fost esențiale pentru spargerea codurilor germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În 1943, Marea Britanie și Statele Unite au semnat un acord pentru cooperarea în domeniul Signal Intelligence, iar după război, acest acord a evoluat într-o colaborare mai strânsă, inclusiv integrarea Canadei, Australiei și Noii Zeelande în comunitatea Five Eyes. Această alianță este remarcabilă prin angajamentul statelor membre de a nu desfășura activități de informații pe teritoriul altora, un aspect unic în istoria relațiilor internaționale.
„Și în 1943 s-a semnat primul acord dintre Marea Britanie și Statele Unite pentru a coopera în domeniu Signal Intelligence, cel mai sensibil domeniu al activității de informații. În 1946 după război, acest lucru a fost transformat într-un acord și mai dezvoltat și bineînțeles Marea Britanie care la vremea respectivă încă răspundea de Australia, Noua Zeelandă și Canada a insistat și ulterior în 1948 Canada și în 1956 Australia și Noua Zeelandă au intrat în această comunitate Five Ice. De ce este interesant această comunitate pentru că este singurul caz din istorie cunoscut în care statele respective se angajează să nu desfășoare activități de informații pe teritoriul celorlalte țări.”, a declarat Gen. Hurmuz.
Generalul Paul Hurmuz a subliniat importanța serviciilor de informații, precum CIA și MI6, în contextul provocărilor tot mai mari venite din partea Chinei.
„Ceea ce este cel mai interesant, apropo de serviciile de informații externe, ca CIA și MI6 este faptul că în ultimii ani, serviciile de securitate internă din aceste țări, din cele cinci țări pe care le-am menționat, bineînțeles, SUA și Marea Britanie fiind în rolul, să zicem, așa, de lideri, au început și la nivelul serviciilor de securitate internă, pentru că provocările și amenințările din partea Chinei sunt tot mai mari.”, a concluzionat Gen. Hurmuz.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”