Gen. (R) Silviu Predoiu: „HEZBOLLAH nu dispare după Nasrallah, va rămâne o amenințare”

Publicat: 01/10/2024, 15:00
Actualizat: 01/10/2024, 16:21

Într-o ediție transmisă live de Gândul,  Gen. (R) Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE), a discutat despre diferențele dintre Hezbollah și Hamas, evidențiind că Hezbollah este un actor statal în Liban, subliniind că organizația nu va dispărea odată cu moartea liderului său Hassan Nasrallah. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Generalul Predoiu a subliniat diferențele dintre Hezbollah și Hamas, evidențiind că Hezbollah, înființat în 1982, este un actor statal în Liban, nu o organizație teroristă ascunsă. Acesta funcționează ca un partid politic, având o influență semnificativă în guvernul libanez. A avut inclusiv majoritatea parlamentară între 2016-2022. Hezbollah se implică activ în comunitate, finanțând școli și spitale, ceea ce îi conferă o legitimitate mai mare în rândul populației libaneze.

„Am pus în aceeași frază Hamas și Hezbollah. Există o mică mare diferență. Hezbollah, care a apărut în 1982 și s-a conturat clar ca organizație de luptă cu titulatura Hezbollah în 1985, este un actor statal în Liban, nu este un terorist ascuns cum era Armata Roșie în Germania. Hezbollah este partid politic, patronează școli de din banii săi, spitale, organizații extrem de eficiente de asistență socială. A avut majoritatea parlamentară în mandatul 2016-2022 și în momentul de față e la trei mandate de a fi iarăși majoritar în parlamentul libanez.”, a afirmat Gen. Predoiu.

Generalul Predoiu a afirmat că Hezbollah nu va dispărea odată cu moartea liderului său, Hassan Nasrallah. El a subliniat că organizațiile teroriste mai mici ar putea fi afectate, dar Hezbollah, având o structură solidă și resurse considerabile, va continua să existe. Gen. Predoiu a menționat că va exista o perioadă de confuzie până la găsirea unui nou lider, însă amenințarea reprezentată de Hezbollah va rămâne semnificativă.

„Hezbollah nu va disparea prin dispariția lui Nasrallah. Organizații mai mici teroriste poate sunt în pericol să dispară după eliminarea șefului organizației. O organizație ca Hezbollah nu va dispărea, va fi o derută până se va găsi un alt lider, pentru că nu au pe cineva de anvergura lui Nasrallah, dar ea va rămâne o amenințare și problema rămâne deschisă.”, a declarat Gen. Predoiu.

Misiunea Statelor Unite este tot mai dificilă

Generalul Predoiu a subliniat că misiunea Americii în Orientul Mijlociu este complicată, deoarece aceasta își asumă responsabilitatea de a facilita dialogul și stabilizarea regiunii. El a menționat că actuala situație nu sprijină eforturile americane, ci le îngreunează semnificativ.

„Misiunea Americii e mult mai grea pentru că America și-a asumat această răspundere de a facilita un dialog și de a ajunge la o stabilizare a situației în Orientul Mijlociu. Ceea ce s-a întâmplat acum nu ajută deloc America, dimpotrivă, îi îngreunează foarte mult misiunea.”, a subliniat Generalul Predoiu.

Reacțiile altor state versus reacția României

Gen. Predoiu a subliniat că, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, reacțiile internaționale sunt variate și reflectă implicații semnificative pentru stabilitatea regiunii.

„Deci Iranul ne închipuim ce a declarat, trecem mai departe. Irakul, stat în care forțele aliate au stat ani buni, a declarat trei zile de doliu. Siria a declarat și ea trei zile de doliu. Turcia a protestat vehement, fără să pronunțe numele lui Nasrallah. În Liban, fostul președinte libanez Michel Aoun, creștin, a deplâns asasinarea unui mare patriot libanez și a unui om de onoare indiscutabilă. Germania, Franța, Marea Britanie, în diferite forme, au exprimat același lucru, stop vărsarea de sânge, opriți-vă, cu trimitere mai mult către Israel.”, a afirmat Gen. Predoiu.

Generalul Predoiu a criticat lipsa unei direcții clare în politica externă a României, sugerând că, având o poziție semnificativă în Balcani, țara noastră ar trebui să adopte o atitudine mai activă și coerentă.

„Am avut și noi o poziție pe temă. Ministerul de Externe român atenționează cetățenii români să nu călătorească în Liban și Israel în perioada următoare. Deci asta am găsit noi, apropo de ce rol avem în politică externă. Dacă ești cel mai mare stat din Balcani ca suprafață și ca populație încearcă să să fii activ și politic, să spui ceva coerent, să fii, să alegi o parte. Nu știm ce parte să alegem, pentru că unii spun că e albă, unii spun că e neagră. Ce să ne băgăm noi până nu se hotărăsc ei. Să nu supărăm nici pe arabi, hai să ne vedem noi de treabă. Hai să facem un avertisment de călătorie, pentru că MAE al nostru, de fapt, s-a transformat într-o agenție de turism cu un singur client important, pe restul îi avertizăm când sunt cicloane.”, a concluzionat Gen. Predoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini din aer din timpul perchezițiilor supravegheate din elicopter, la „Academia de cerșit” din...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
O colaboratoare a unui oligarh prieten cu Putin, parteneră de afaceri cu fiul fostului șef...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Avertizare meteo ANM de ploi de până la 50 l/mp, furtună și descărcări electrice
Noile "măriri de salarii" din România. De ce au primit sute de mii de angajați...
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Ai văzut-o? Elena a fost dată dispărută după ce ar fi plecat de acasă și...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
A venit ordinul de la Comisia Europeană. Este obligatoriu în România. Măsura se aplică în...
S-a enervat Smiley. Artistul a aruncat cu vorbe grele
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
După ce și-a pierdut tatăl, la scurt timp Laura Cosoi și-a pierdut și mama! "Mie...
Motivul pentru care Ștefan Bănică Jr. i-a spus fiului său, Radu Ștefan, să nu se...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Cum s-a desfășurat cel mai mare efort de dezinformare al Rusiei de după Războiul Rece?