Gen. (R) Silviu Predoiu: „Noi sprijinim Ucraina pentru interesele altora, nu pentru interesele României”

Publicat: 01/10/2024, 13:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul,  Gen. (R) Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE), a criticat abordarea președintelui Klaus Iohannis față de planul de pace al lui Zelenski, subliniind necesitatea consultărilor prealabile. De asemenea, a exprimat îngrijorări cu privire la lipsa unei strategii clare în sprijinul României pentru Ucraina, care ar trebui să fie bazat pe interese naționale, nu doar pe principii morale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Gen. Predoiu a criticat abordarea președintelui Iohannis în legătură cu planul de pace al lui Zelenski, sugerând că România nu ar trebui să-și exprime acordul fără a avea consultări prealabile. Predoiu a remarcat că deplasările președintelui din orașe precum Constanța sau Sibiu sunt neobișnuite. De asemenea, el așteaptă să audă despre întâlniri bilaterale planificate în cadrul summit-ului de la ONU, criticând lipsa unei strategii clare și coordonate în politica lui Klaus Iohannis.

„Hai să zicem că suntem de acord. De ce să ne opunem noi? Să se opună Ungaria, Polonia, alții care au probleme serioase. Noi avem de făcut shopping ș.a.m.d. pentru că uitați-vă la toate, deplasarea, era să zic excursia,  a decolat de la Constanța. E ceva în neregulă. Dumnealui decolează de la Sibiu sau de la Constanța. Eu știam că avem capitala la București. Lumea dă comunicate de presă, face comunicare directă. Eu aș fi vrut să aud că a avut consultări cu guvernul înainte să plece la ONU. Aș fi vrut să aud că în marja summit-ului de la New York urmează să aibă întâlniri bilaterale cu președinți. Poate că a reușit să viziteze, în tradiția dumnealui, pe viceprimarul din New York, dar altfel, nu știu ce a făcut.”, a afirmat Gen. Predoiu.

Gen. Predoiu, despre Ucraina: „Noi nu știm de ce o sprijinim”

Generalul Silviu Predoiu a exprimat îngrijorări cu privire la sprijinul României pentru Ucraina, subliniind că acesta nu ar trebui să fie motivat doar de principii, ci și de interese naționale clare. El a afirmat că România susține Ucraina, dar nu în mod conștientizat, ci mai degrabă dintr-o obligație morală, fără a avea o strategie bine definită. Predoiu a criticat lipsa unei analize profunde asupra implicațiilor acestui sprijin, menționând că orice stat trebuie să își planifice acțiunile pe termen lung.

El a subliniat că donațiile de armament, cum ar fi sistemul Patriot, trebuie să fie însoțite de o justificare clară și transparentă. De asemenea, a menționat că deciziile luate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu ar trebui să fie influențate de absența unor membri cu drept de vot.

„Mă bucură sprijinul pe care-l manifestăm față de Ucraina. Sunt confuzat însă de motivații, pentru că noi sprijinim Ucraina. Nu pentru că avem, așa cum e normal, un interes. Noi sprijinim Ucraina, pentru că au alții interese. Noi nu știm de ce o sprijinim. În principiu, o facem pentru principiu, pentru sunt de acord cu principiile și cu valorile. Dar orice stat trebuie să aibă o serie de interese, să gândească cu trei-cinci pași înainte ce înseamnă, ce urmează, ce-mi propun eu să corectez în relația cu Ucraina. Ce condiții am când le spun românilor repetat vom fi alături de Ucraina până la capăt. Am obligația să le spun ce înțeleg prin capăt, definește în capătul că dacă la capăt găsim pastila de iodură de potasiu pe care a distribuit-o în 2022, ministrul sănătății nu mă interesează capătul ăsta. Haideți să fim realiști. Dacă noi donăm sistemul Patriot, iar Spania și Grecia spun că se mai gândesc dacă îl donează, noi fiind aici și ei fiind acolo, eu vreau să înțeleg de ce, poate există o justificare, dar nu mă anunța că l-a donat în urma unui vot în CSAT în care lipseau trei titulari cu drept de vot și erau înlocuiți de numărul doi care n-are drept de vot.”, a declarat Gen. Predoiu.

Despre rolul CSAT

Gen. Predoiu a subliniat importanța CSAT, afirmând că acesta contribuie la un echilibru, evidențiind caracterul bicefal al guvernării în România. CSAT reunește consilierii președintelui și membrii guvernului, ceea ce permite o platformă de discuții asupra problemelor de securitate națională.

„CSAT-ul e necesar pentru că până la urmă nu este necesar, pentru că până la urmă completează cumva această idee de bicefalism care există la noi, că la noi guvernarea este bicefală, autoritatea, președintele și premierul. Și atunci stabilește un fel de echilibru, că până la urmă, în CSAT, dincolo de consilierul președintelui și de șefii serviciilor, ceilalți sunt membrii guvernului care participă și practic creează o platformă pentru președinte, care autoritatea lui acolo e de președinte, nu conduce lucrările CSAT-ului, votul lui e egal cu al celorlalți, dar creează încă într-un for de discuții dedicat unui anumit segment de probleme.” a afirmat Gen. Predoiu.

Gen. Predoiu a concluzionat că CSAT ar trebui să se reunească mai frecvent pentru a discuta despre nevoile de securitate și schimbările relevante înainte de deplasările importante. El a subliniat că CSAT reprezintă un forum esențial pentru discuții pe aceste teme de securitate națională.

„CSAT-ul ar trebui să se întâlnească și de două ori pe lună, ori de câte ori și e nevoie să discuți înainte de deplasările importante. Mă duc acolo, despre ce discutăm, care-s nevoile noastre de securitate, ce s-a mai schimbat? Ar trebui să vedem aceste lucruri. CSAT-ul este un for important pentru discuții pe acest segment. La noi secret este prețul avionului prezidențial, ce să mai vorbim despre ce se discută.”, a concluzionat Gen. Predoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Doi pensionari români prinși pe aeroport cu bijuterii de lux în valoare de 650.000 de...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Detalii şocante din ancheta uciderii româncei din Italia. Criminalul a omorât-o cu o mișcare de...
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită în Biserică astăzi. Ce spune preotul despre tradițiile zilei
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic...
Fosta prezentatoare tv care arată WOW la 54 de ani. La ce aliment a renunțat...
Anunţ de angajare în Bucureşti: covrigar pentru 4.500 de lei. Salariul concurează cu cel primit...
Octombrie aduce temperaturi foarte ridicate în România! Prognoza meteo actualizată
Cod galben și portocaliu de vânt în mai multe județe din țară. Meteorologii au emis...
ULTIMĂ ORĂ! Știrea zilei despre Maria Ciobanu
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Putin nu face niciun pas înapoi: toate obiectivele vor fi atinse în Ucraina
INOVAȚIE sau NEBUNIE curată?! De ce vrea NASA să tragă cu gloanțe spre Lună și...
A murit campionul nostru! A fost un rege. Lumea e în lacrimi
Octombrie aduce mari riscuri pentru români. Amenzile uriașe pe care le pot încasa
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Când prăznuim Sfânta Cuvioasă Parascheva în OCTOMBRIE 2024
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Inteligența Artificială a descoperit sute de geoglife necunoscute în apropiere de liniile Nazca