Într-o ediție transmisă live de Gândul, Gen. (R) Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE) a abordat multiple subiecte legate de funcționarea sistemului electoral și de gestionarea semnăturilor pentru candidaturi. Acesta a subliniat necesitatea unor schimbări fundamentale în organizarea alegerilor și a criticat inconsecvențele statului în ceea ce privește protecția datelor personale și controlul asupra procesului electoral. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Silviu Predoiu a discutat despre dificultățile întâmpinate în strângerea semnăturilor pentru candidatura sa, subliniind paradoxul statului care, deși avertizează asupra protejării datelor personale, cere colectarea acestora de la necunoscuți pentru a permite participarea în cursa electorală.
„Nu poți, prin televiziuni și organele statului, să avertizezi ani de zile oamenii să nu își ofere datele personale unor necunoscuți, iar apoi să ceri același lucru pentru o candidatură. Mi se pare o inconsecvență totală,” a spus Gen. Predoiu.
O altă propunere a generalului este introducerea supravegherii video în secțiile de votare, pe modelul aplicat în sălile de examen pentru Bacalaureat. Această măsură ar contribui la eliminarea suspiciunilor de fraudă electorală.
„Dacă putem pune camere de filmat în toate sălile în care se desfășoară Bacalaureatul, de ce nu facem același lucru în secțiile de votare, mai ales în timpul numărării voturilor? Ar fi un pas important spre un proces electoral transparent,” a sugerat acesta.
Fostul șef al SIE a pus la îndoială logica cerinței de a colecta sute de mii de semnături pentru a putea candida la președinție, evidențiind faptul că acest criteriu avantajează partidele mari, care dispun de baze de date extinse.
„Semnăturile au ajuns să fie doar o formalitate, o piedică artificială pentru candidații independenți. Partidele mari se pot juca cu aceste cifre datorită bazelor de date pe care le dețin, dar asta nu înseamnă că e corect,” a menționat Gen. Predoiu.
Predoiu a adus în discuție și problema lipsei unor statistici actualizate și clare privind numărul cetățenilor cu drept de vot din România. Acesta a subliniat că incertitudinea privind aceste date aduce prejudicii întregului proces electoral.
„Suntem în 2024 și încă nu știm câți alegători cu drept de vot avem în România. Acest lucru e inacceptabil și ar trebui să fie o prioritate pentru viitorul președinte al țării,” a mai adăugat acesta.
În ceea ce privește implicarea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) în organizarea alegerilor, Predoiu a sugerat că acest rol ar putea fi delegat unei structuri independente pentru a elimina suspiciunile. Totodată, el a subliniat că problemele reale provin din activitățile partidelor, nu din cele ale serviciilor de informații.
„Nu STS-ul sau serviciile de informații fură la alegeri, ci partidele. Nu am văzut niciun ofițer al vreunui serviciu plimbându-se printre sacii cu voturi, în schimb am văzut politicieni în astfel de situații,” a concluzionat Fostul șef al SIE.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”