General-maior (R) Paul Hurmuz, fost director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internațional al NATO, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. În momentul în care SUA și Uniunea Sovietică au ajuns să aibă foarte multe arme nucleare tactice, s-a stabilit faptul că trebuie să se încerce evitarea unui război nuclear, spune generalul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Încă de acum 70 de ani, în SUA și Uniunea Sovietică a fost o preocupare (când s-a ajuns la arsenale nucleare enorme, de 30.000-40.000 de focoase). Au ajuns la concluzia că e nevoie să aibă un dialog, că este nevoie să caute o metodă prin care să evite un război. Dacă am intra în intimitatea acelor acorduri (dintre SUA și Uniunea Sovietică), am fi extrem de surprinși de nivelul de detaliu la care specialiștii din Statele Unite și din Uniunea Sovietică au putut să ajungă pentru a evita un război nuclear”, a declarat generalul.
Conform acestuia, în 1983 a fost un moment în care aproape că omenirea a asistat la un război nuclear.
„Stabilitatea strategică se referă, în primul rând, la stabilitatea strategică nucleară. Au fost pași dramatici. Evident, cele mai mari realizări din acest domeniu au fost făcute în momentul în care Gorbaciov a ajuns Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În 1983, omenimea a fost la un pas de a se declanșa un război nuclear. KGB-ul de la vremea respectivă era obsedat de faptul că SUA și NATO vor declanșa un război împotriva URSS. În acea perioadă, pe continentul european erau dispuse rachetele cu rază medie de acțiune. Situația era dramatică. Prin amplasarea rachetelor cu rază medie de acțiune, practic Moscova putea fi lovită în 7-10 minute. După tot evenimentul ăsta, care a fost depășit cu bine, s-a realizat și momentul de deschidere, în care negocierile au reușit să producă rezultate”, a mai spus generalul maior (R) Paul Hurmuz.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”