General-maior (R) Paul Hurmuz, fost director-adjunct al Diviziei Intelligence a Statului Major Militar Internațional al NATO, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Hurmuz a discutat despre nivelul de așteptare și eforturile făcute de Statele Unite și Rusia în ceea ce privește problema armelor nucleare strategice și tactice. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
În discuția cu Marius Tucă, generalul (r) Hurmuz a subliniat că eforturile de modernizare a armelor nucleare sunt esențiale, dat fiind decalajul semnificativ între Rusia și Statele Unite în ceea ce privește arsenalul nuclear tactic. De asemenea, el a subliniat faptul că există tensiuni și dialoguri intense între SUA și China pentru evitarea unui nou Război Rece între cele două mari superputeri mondiale.
„Impresia mea este că se fac eforturi și americanii și-au reglat într-un fel nivelul de așteptare. Deci respectivul domn, cred că pot să-i și spun și numele, Pranay Vaddi, a spus: „Din ceea ce am observat noi până acum, există și în Rusia specialiști” și el îl dădea în acest exemplu pe secretarul de stat de la Ministerul de Externe al Rusiei care este profesionist și care „nu vorbește gura fără el”. Adică nu e Medvedev care vrea și el să fie pe sticlă… ăla este meseriaș. Și la momentul ăsta rușii nu par interesați să modifice acea limită de 1550.
Programele de modernizare se vor întâmpla pentru că evident armele alea și focoasele nucleare care sunt pe armele statice sunt vechi, rachetele alea pe care sunt trebuie schimbate”, spune generalul Hurmuz.
„În relația cu China este surprinzător ce eforturi a făcut administrația Biden și cred că și chinezii. L-am ascultat acum 2 săptămâni pe Jake Sullivan care s-a întâlnit cu ministrul de externe al Chinei, dar titlului de ministru de externe e mai puțin relevant în China pentru că este de fapt membru al Comitetului Central al Partidului Chinez pe relați externe și aia e mai important decât funcția de ministru în China… și s-a întâlnit cu ăla de trei ori în ultimele șase luni și au discutat ultima dată la timp de 2 zile la rând, deci sunt discuții foarte intense.
Normal sunt dezacorduri, normal că sunt lucruri la care nu pot să cadă de acord, dar mie mi s-a părut foarte semnificativ ceea ce Jake Sullivan și zis: „Vrem să existe competiție între Statele Unite și China, dar nu vrem confruntare, nu vrem conflagrație și nu vrem un război rece” și mie mi se pare un semnal important, dar probabilitatea să existe un acord pentru arme nucleare între China și Statele Unite este mică în următorii cinci până la 10 ani este redusă și oamenii sunt conștienți de chestia asta”, spune generalul român.
Întrebat ce ar putea să se întâmple în cazul în care Rusia ar declanșa un atac asupra unei țări NATO care ar implica declanșarea Articolului 5 și SUA ar trebuie să se implice în acest conflict, iar concomitent China ar lansa invazia Taiwanului, generalul Hurmuz spune:
„Asta este de fapt problema și răspunsul la această întrebare pe care Statele Unite l-au găsit la momentul ăsta este să-și continue programele de modernizare a armelor nucleare strategice pe care le au, să-și modernizeze și o parte din armele nucleare tactice.
Adică trebuie să recunoaștem că din acest punct de vedere e un decalaj mare, aproape uriaș, între Rusia și Statele Unite în ceea ce privesc armele nucleare tactice – non-strategice, așa-numite.
În momentul acesta, Statele Unite au în Europa până la 100 de bombe cu gravitație, ceea ce este puțin față de ce are Rusia. Rușii au 2000 de bombe nucleare tactice cu gravitație.
Deci nu rachete, nu alte lucruri… au existat nu mai există și nici n-am remarcat vreo dorință a Statelor Unite până la acest moment de a crește numărul de vectori și de arme nucleare tactice în Europa.
Vorbin despre faptul că Rusia a plasat arme nucleare în Belarus, generallul Hurmuz spune:
„Da, deci pregătirile s-au făcut, este vorba despre bombe cu gravitație, tot așa să fie puse pe avioane tactice de luptă tactice și rachete cu rază scurtă de acțiune Pregătirile sunt făcute, dar din datele pe care le am eu, până la acest moment ele nu au fost dislocate, adică nu au ajuns în Belarus.
Și din punctul meu de vedere, eu văd această mișcare a Rusiei exact în linia anterioară, în care este un mesaj. E o comunicare către americani, în primul rând către NATO. „Am putea să facem, dar nu o facem, dar dacă ne forțați o să o facem”, spune generalul (R) Hurmuz.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”