În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, generalul (r) Virgil Bălăceanu a abordat o serie de aspecte privind situația actuală și viitoare a NATO, subliniind importanța cheltuielilor de apărare și percepția amenințării reprezentate de Federația Rusă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Generalul Bălăceanu a pus accentul pe necesitatea ca Europa să își consolideze postura de apărare pentru a preveni posibile conflicte.
„Europa, ca să aibă o postură reală de descurajare din perspectivă militară, să înlăture perspectiva războiului, trebuie să se înarmeze”, a declarat generalul Bălăceanu.
Potrivit acestuia, investițiile militare nu sunt doar despre pregătirea pentru război, ci și despre prevenirea acestuia prin demonstrarea unei capacități de apărare solide.
Un alt aspect important discutat de generalul Bălăceanu a fost percepția amenințării reprezentate de Federația Rusă. În ciuda retoricii și a acțiunilor provocatoare, acesta a subliniat că, de fapt, Rusia nu dispune de puterea militară și economică necesară pentru a iniția un conflict direct cu NATO.
„Noi trebuie să avem o percepție corectă legată de Federația Rusă și legată de ceea ce se poate întâmpla. Ori percepția aceasta ne-ar spune că Federația Rusă nu are puterea militară și economică să înceapă un război cu NATO chiar în aceste condiții. NATO încă nu este pregătit pentru un război de înaltă intensitate și lungă durată”, explică generalul.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat, de asemenea, că NATO și statele membre, inclusiv România, au fost concentrate pe misiuni expediționare în Afganistan și Irak, care necesită o pregătire diferită față de un război clasic. Acum, alianța se reorientează pentru a se adapta la nevoia de a fi pregătită pentru scenarii de conflict convențional.
„NATO, respectiv statele membre NATO, au fost foarte preocupate, precum și România, de operațiile expediționare, de trimiterea de 1000-2000 de oameni în Afganistan, în Irak”, a adăugat Bălăceanu.
Generalul a subliniat că misiunile expediționare, cum ar fi cele din Afganistan și Irak, necesită o pregătire diferită față de un război clasic.
„Tipul de instruire pentru o asemenea misiune este aproape total diferit de ceea ce înseamnă pregătirea pentru un război clasic. NATO își revine pentru că a fost trezit la realitate. Chiar în aceste condiții, există o disproporție între NATO și Federația Rusă”, conchide Virgil Bălăceanu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”