Într-o ediție transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, discută despre conceptul de post-democrație și despre declinul încrederii în democrație. El evocă discursul lui Adrian Severin de acum 14 ani, susținând că lipsa unei alternative reprezintă o dramă fundamentală a vremurilor actuale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
În cadrul emisiunii lui Marius Tucă, H. D. Hartmann a abordat ideea că trăim într-o perioadă post-democratică. El a subliniat rolul declinului încrederii populației în democrație și impactul acestuia asupra societății. Hartmann a evocat un discurs susținut de Adrian Severin în Washington în urmă cu 14 ani, în care acesta avertiza asupra pericolelor erei post-democratice.
„Trăim într-o perioadă post-democratică. Vorbeai de profesorul Severin. Adrian Severin, acum 14 ani la Washington, în fața unei audiențe excepționale, înainte de a fi acuzat de mizeria aia și de ce i s-a întâmplat, a ținut o conferință la care eu am participat ca invitat, cu mulți în sală, foarte mulți, în care el vorbea că intrăm într-o zonă periculoasă, aceea a post-democrației.”, spune el.
Hartmann a explicat că problema post-democrației este lipsa unei alternative clare. Referindu-se la istoria sistemelor politice, el a precizat că democrația nu poate supraviețui fără acțiuni democratice concrete.
„Dacă la fiecare etapă istorică noi am avut cu ce să înlocuim: sclavagismul cu nu știu ce, socialismul cu capitalismul, în perioada post-democratică noi nu știm cu ce să înlocuim ca nu există nimic post-democratic.”, afirmă acesta.
În continuarea discuției, Hartmann a criticat propaganda excesivă și lipsa unor inițiative reale care să sprijine democrația. El punctează faptul că democrația nu poate fi menținută doar prin declarații sau laudă de sine.
„Drama fundamentală a acestei situații este că atâta în România, estul Europei, cât și în vestul Europei, datorită declinului încrederii populației în democrație, exclusiv din cauza unor „băieți deștepți” care ne dau nouă lecții de democrație și ne acuză de toate tâmpeniile, din cauza acestora, oamenii pierzându-și încrederea, democrația moare singură pentru că nu propaganda și laudă de sine a democrației creează democrație, ci acțiunea democratică. Lasă-mă să votez.”, explică el.
Hartmann a oferit un exemplu concret despre limitele libertăților în democrațiile actuale. El a menționat cazul Angliei, unde oamenii sunt sancționați pentru acțiuni precum distribuirea de meme-uri. Aceasta, susține el, este o consecință a declinului democrației și al libertăților cetățenești.
„În Anglia, astăzi, miliția lor populară arestează oameni pentru meme-uri pe telefon. Aici se va ajunge.”, concluzionează Hartmann.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”