Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic și profilerul H.D. Hartmann, a declarat că Maia Sandu reprezintă un pericol fundamental pentru România prin opoziția sa constantă față de Rusia, argumentând că această atitudine ar putea duce la dispariția Moldovei, pe care o consideră parte integrantă a României. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Hartmann a subliniat că Maia Sandu reprezintă un pericol fundamental pentru România prin tendința sa constantă de a se opune Rusiei. El a argumentat că această atitudine ar putea duce la dispariția Moldovei, sugerând că, în concepția sa geostrategică, Moldova este parte integrantă a României și orice atac asupra Chișinăului este, de fapt, un atac asupra Bucureștiului.
„Țin minte că spuneam de pericolul fundamental pe care Maia Sandu îl reprezintă pentru România este această tendință, ai permanentă de a vrea să pună baionete împotriva Rusiei. Nerealizând, doamna Sandu că dacă vrei să-ți dispară țara așa, pune-te împotriva Rusiei. Dar e un pericol pentru România, nu pentru Moldova. Eu n-am să discut niciodată despre pericolele la adresa Moldovei pentru simplul motiv că în conceptul meu geostrategic, Republica Moldova face parte din România și este spațiul de retenție absolut al intereselor românești. Deci loviturile la Chișinău sunt de fapt lovituri împotriva Bucureștiului.”, a subliniat Hartmann.
Hartmann a afirmat că nu consideră Republica Moldova un stat viabil din niciun punct de vedere și a criticat-o pe Maia Sandu pentru că a pus în pericol interesele fundamentale ale României. El a subliniat că, în numele europenismului, Maia Sandu ar putea să ofere lecții despre democrație și cultură românească, ceea ce este inacceptabil.
„Eu nu consider că Republica Moldova este un stat viabil din niciun fel de de de punct de vedere. Maia Sandu a pus în pericol chiar interese fundamentale ale României. Chiar în numele acestui europenism, o să ne trezim cu această doamnă care ne va da lecții de democrație și de cultură românească. Ea a avut niște tendințe la începutul mandatului său, noroc că au fost câțiva ziariști în România, mai mai curajoși așa, care au pus-o la punct și i-au spus stai cuminte, că nu-i așa. ”, a declarat Hartmann.
Hartmann a exprimat o opinie critică asupra referendumului din Republica Moldova, întrebându-se ce ar putea însemna o „luptă la baionetă” în contextul unui rezultat de 30% pentru „DA” și 60% pentru „NU”. Hartmann a evidențiat că, din perspectiva sa de analist de securitate, afirmația că 300.000 de voturi au fost cumpărate nu reflectă realitatea votului.
„În România, de exemplu, dădeau că este o luptă la baionetă. Ce e o luptă la baionetă pentru referendum, 30% DA, 60% NU. Și eu mă întrebam ce-i aia luptă la baionetă? Adică probabil că la doamna Maia Sandu matematica spune că cinci e mai mic decât patru și patru e mai mare decât opt. Să-mi spui, și a venit și cu cifra 300.000 de voturi cumpărare. O cifră pe care eu cred, ca analist de securitate că nimeni nu poate să dea o asemenea aberație.”, a concluzionat Hartmann.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”