H. D. Hartmann: „Va fi un ARMISTIȚIU în Ucraina, nu va fi pace. Acest armistițiu este necesar, războiul ne omoară economic”

Publicat: 13 11. 2024, 17:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic și profilerul H.D. Hartmann, a vorbit despre posibilitatea unui armistițiu în Ucraina sub noua administrație Trump, subliniind necesitatea acestuia pentru a opri drenarea resurselor și destabilizarea economică din zonă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Hartmann a vorbit despre posibilitatea unui armistițiu în Ucraina sub noua administrație Trump, subliniind că acesta nu va reprezenta o pace politică sau o reglementare teritorială definitivă. El a menționat că un astfel de proces ar putea dura 10-15 ani, dar a accentuat necesitatea unui armistițiu pentru a opri drenarea resurselor și destabilizarea economică, în special în regiunea Mării Negre.

„Sper ca președintele Trump să aibă această șansă. Va fi un armistițiu, nu va fi pace politică. Adică nu va fi un o reglementare a situației teritoriale. Am văzut pe fostul comandant al NATO și a spus că ar trebui reglementată problema politic-teritorială, ceea ce va fi imposibil. Va dura 10- 15 ani. Cine știe cât va dura? Da, dar un armistițiu este necesar. Pe noi ne drenează de resursă acest război ne omoară economic, ne destabilizează. Marea Neagră e goală, e rupă.  De unde Marea Neagră era plină de vase, de comerț și tot timpul făceai comerț pe mare.”, a afirmat Hartmann.

UE încă nu a reușit să rezolve situația Transnistriei

Hartmann a declarat că Uniunea Europeană s-a dovedit incapabilă să rezolve conflicte de lungă durată, dând ca exemplu situația din Transnistria și Moldova. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca negocierile să se prelungească pe o perioadă de 20-25 de ani, subliniind ineficiența formatului politic de negociere al UE.

„Uniunea Europeană este clar că este incapabilă să o facă. Uitați-vă la conflictul între Transnistria și Moldova. De 24 de ani nimeni n-a reușit să închidă acel conflict. E formatul politic al Uniunii Europene de negociere și n-a reușit nimeni să-l închidă. Mie mi-e frică să intrăm într-un spațiu în care să dureze negocierile 20-25 de ani.”, a declarat analistul.

O soluție ar fi „formula baltică”

Hartmann a vorbit despre o propunere serioasă care implică înghețarea conflictului după modelul baltic. El a explicat că, similar cu situația țărilor baltice în timpul ocupației sovietice, SUA ar putea să nu recunoască teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina. Această abordare ar putea include susținerea unui guvern ucrainean în exil.

„Văd o propunere,  o propunere care mi s-a părut cea mai serioasă din acest punct de vedere. Că Statele Unite ar dori să înghețe și să fie formula baltică. După cum știți, atunci când URSS a ocupat țările baltice, nicio țară occidentală sau Statele Unite din acel moment până la căderea URSS-ului nu au recunoscut ocupația statelor baltice. Țările baltice întotdeauna a avut un guvern în exil. Fiecare stat baltic a avut un guvern în exil la Statele Unite, care, apropo, avea birourile plătite de guvernul Statelor Unite. Demnitarii aceia care au reușit să fugă de teroarea sovietică au trăit pe pe banii americanilor. Deci am înțeles că Trump s-ar gândi la această formulă în care, după armistițiu, să nu se recunoască teritoriile luate de Rusia în acest război. Asta poate să dureze, dar măcar ne salvează pe noi,  ne de niște bule de oxigen.”, a concluzionat Hartmann.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”