IMPACTUL scandalului Coldea – Dumbravă/ Mirel Palada: “Kovesi avea ȘANSE să câștige alegerile prezidențiale“

Publicat: 03 09. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a oferit o analiză asupra dinamicii politice din România, evidențiind un eveniment semnificativ care a marcat scena politică în ultimele luni ale acestui an – scandalul Coldea-Dumbravă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Potrivit lui Palada, scandalul Coldea-Dumbravă a fost singurul eveniment notabil din ultima perioadă, având consecințe semnificative asupra scenei politice din România, inclusiv repoziționarea și retragerea unor candidați.

Mirel Palada: „A avut consecințe pe tot parcursul verii”

Palada subliniază că scandalul a afectat în mod direct o tabără politică semnificativă care, până în acel moment, jucase un rol crucial în jocurile de putere din România. .

„A avut niște consecințe pe tot parcursul verii pentru că o seamă de candidați care nu mai sunt, sau care s-au repoziționat, sunt și o consecință a faptului că această tabără, până acum foarte importantă în jocurile de putere românești, a fost trasă pe dreapta de către adevărata tabăra de putere, ca să spunem așa”, spune sociologul.

Mirel Palada: „Kovesi ar fi putut fi un candidat la președinție”

Un alt aspect crucial discutat de sociolog este potențialul politic al Laurei Codruța Kovesi. Palada sugerează că, în cazul în care Kovesi ar fi candidat la alegerile prezidențiale, ar fi avut șanse mari să ajungă în turul doi și chiar să câștige, datorită faptului că era cea mai puternică reprezentantă a taberei anti-PSD.

„Kovesi ar fi putut sa fie un candidat la presedintie care sa intre un turul 2 si chiar sa castige, ea fiind de departe reprezentanta cea mai puternică a tabere anti-PSD”, continuă  Palada.

Această tabără, conform lui Palada, a fost tradițional una dintre cele două forțe majore în alegerile din România, însă acum s-a format și o a treia tabără semnificativă – cea suveranistă.

„Aceste trei tabere încep să fie relativ egale, nu chiar egale, dar la distanță mică. Tabăra PSD este 30% și un pic, tabăra suveranistă este aproape 30%, între 25-30%, iar tabăra anti-PSD este undeva 40%, plus minus”, explică sociologul.

Impactul retragerii taberei Coldea

Un punct central al analizei lui Palada este impactul retragerii taberei Coldea asupra potențialului candidaturii Laurei Codruța Kovesi.

„În tabăra anti-PSD, dacă am fi avut un candidat de anvergura lui Laura Codruța Kovesi și lucrurile ar fi fost destul de bine definite. Faptul că tabăra Coldea a fost scoasă din decor a dus și la retragerea lui Laura Codruța Kovesi”, a adăugat sociologul Mirel Palada.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”