Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Ion Cristoiu CRITICĂ lipsa de preocupare a statului român pentru educație și sport: „Trebuia să preluăm lucrurile BUNE din cei 50 de ani de comunism”

Ion Cristoiu CRITICĂ lipsa de preocupare a statului român pentru educație și sport: „Trebuia să preluăm lucrurile BUNE din cei 50 de ani de comunism”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a analizat situația sportului în România, în contextul Jocurilor Olimpice de la Paris. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Analiza scriitorului Ion Cristoiu a evidențiat o problemă profundă cu care se confruntă sportul românesc: lipsa unei mentalități de învingători și a unei infrastructuri adecvate pentru dezvoltarea talentelor sportive.

Ion Cristoiu: „Nu avem o mentalitate de învingători”

Cristoiu a subliniat că, spre deosebire de națiunile puternice, care pun un accent deosebit pe identificarea și susținerea fiecărui talent, România nu are o bază solidă pentru a sprijini sportul de masă. El a explicat că nu este vorba doar de lipsa bazinelor olimpice, ci de o problemă mult mai amplă: absența unei infrastructuri sportive care să permită descoperirea și cultivarea talentelor la nivel național.

„Noi suntem pe mize mici. Cred că îi trebuie ceva poporului ăsta ca să-i dăm sentimentul să nu mai aibă mize mici. N-avem această mentalitate de învingători. Povestea cu bazinele. Problema care s-a ridicat la această olimpiadă, și este și acum, este următoarea: nu e vorba că noi nu avem bazine olimpice. Noi nu avem, cum era înainte, o bază de masă, o infrastructură. Societățile, națiunile puternice au ca temă fundamentală să nu cumva să rămână un singur talent nedescoperit”, spune publicistul.

Ion Cristoiu: „Sportul cultivă trăsături de caracter”

Publicistul a amintit și de un episod din perioada Mareșalului Antonescu, care, în cadrul unei ședințe de consiliu de miniștri, a subliniat importanța promovării sportului de echipă. Scriitorul consideră că sportul de echipă formează caracterul și întărește coeziunea socială, fiind o componentă esențială în dezvoltarea tinerilor.

„Mareșalul Antonescu spunea într-una din ședințele de consiliul de miniștri, discuta de sport: trebuie să promovăm sportul de grup. Nu sportul individual, sportul de echipă, sportul de echipă care te formează. Sportul în sine cultivă niște trăsături de caracter”, a continuat scriitorul.

Ion Cristoiu subliniază că în România există o lipsă de preocupare din partea statului pentru descoperirea și susținerea talentelor. El avertizează că, fără acces adecvat la educație și sport, țara riscă să piardă talente excepționale.

„Națiunea nu trebuie să lase ea nedescoperit niciun talent. Pentru că dacă nu are acces la școală, poate că unul e Einstein. Asta este problema în România. Nu există nici o preocupare a statului”, a ad

Ion Cristoiu: „Am avut o polemică cu Mircea Geoană”

În continuare, Cristoiu a discutat despre o polemică avută cu Mircea Geoană, în baza cărții scrise de acesta. Scriitorul Ion Cristoiu a subliniat importanța recunoașterii și preluării anumitor elemente pozitive din perioada comunistă, menționând că nu toate realizările acelei perioade ar trebui ignorate.

„Am avut o polemică cu domnul Geoană, plecând de la cartea lui. El spune acolo în carte că după 90 noi n-am ținut cont de tradițiile românești și ca am cam copiat totul. Si eu i-am spus în cursul interviului: da, dar printre tradiții, noi trebuie să ținem cont că am avut 50 de ani de comunism pe care nu putem să-i dăm la o parte. Au fost anumite elemente pe care noi trebuia să le preluăm”, conchide Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și