Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Ion Cristoiu, despre beneficiile scriitorilor aprobați din perioada comunistă: „Scriitorii se scăldau în BANI pe vremea comunismului”

Ion Cristoiu, despre beneficiile scriitorilor aprobați din perioada comunistă: „Scriitorii se scăldau în BANI pe vremea comunismului”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a discutat despre propaganda comunistă și imaginea construită a „dușmanului de clasă” în perioada regimului comunist din România. Cristoiu a subliniat modul în care propaganda îi descria pe acești inamici fictivi, folosindu-se de stereotipuri exagerate și literatură, și a oferit exemple din lucrările vremii care susțineau acest tipar. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

În cadrul emisiunii, Ion Cristoiu a explicat cum regimul comunist din România construia o imagine negativă a „dușmanului de clasă”. Acest personaj era înfățișat ca fiind viclean, urât și periculos, o figură mitică ce amenința ordinea socială.

„Dușmanul de clasă trebuia să fie urât. Era un personaj grotesc, de obicei chiabur, care trăia în spatele obloanelor trase, bea și uneltea împotriva statului,” a explicat Cristoiu.

Propaganda literară și bestiarul politic

Cristoiu a vorbit și despre modul în care literatura vremii folosea descrieri din regnul animal pentru a caricaturiza dușmanii de clasă. Scriitorii apelau la simboluri animale pentru a crea imaginea unui inamic perfid, unul dintre cele mai des folosite fiind șarpele.

„Am făcut în vreo trei pagini un bestiar politic, folosirea expresiilor din lumea animalelor. Șarpele era cel mai des întâlnit, simbolizând viclenia dușmanului de clasă,” a menționat jurnalistul.

Cântarea plutonului de execuție

Un alt aspect discutat de Cristoiu a fost glorificarea represiunii prin intermediul literaturii. El a menționat o lucrare intitulată „Cântarea plutonului de execuție”, în care era celebrată eliminarea dușmanilor regimului. Acest tip de literatură era utilizat pentru a legitima violența și represiunile împotriva oponenților.

„Literatura cânta execuțiile și împușcarea celor considerați dușmani ai poporului. Ironia soartei era că aceste opere erau glorificate la nivel înalt,” a spus Cristoiu.

Inventarea acțiunilor dușmanului de clasă

Cristoiu a subliniat și absurditatea propagandei, care inventa scenarii despre acțiunile dușmanului de clasă pentru a justifica măsurile de represiune. Oamenii erau încurajați să creadă că dușmanii regimului complotează în mod constant împotriva statului.

„Fiecare trebuia să inventeze acțiunile dușmanului de clasă. Într-o poveste, chiaburul îi spune unei activiste că e urâtă, un exemplu absurd despre cum dușmanii erau învinuiți de orice,” a comentat Cristoiu.

Scriitorii și privilegiile lor

În final, Ion Cristoiu a amintit de privilegiile de care se bucurau scriitorii aprobați de regim, care erau recompensați generos pentru lucrările lor de propagandă. Aceștia primeau premii mari și locuințe spațioase, spre deosebire de majoritatea cetățenilor care trebuiau să împartă casele cu alte familii.

„Scriitorii aprobați se scăldau în bani. Premiile de stat erau uriașe, de 20 de ori mai mari decât salariul anual al unui miner. În timp ce alții stăteau într-o cameră, scriitorii primeau case întregi,” a concluzionat Cristoiu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele