Ion Cristoiu, despre ÎNTÂLNIREA Ciolacu-Geoană: “Percepția generală a fost că ei formează o ECHIPĂ. Ciucă a început să-și caute parteneri de coaliție“

Publicat: 02 08. 2024, 10:30

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a adus în discuție subiecte de interes pentru scena politică românească. Printre acestea, a fost evidențiată întâlnirea dintre Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, desfășurată în cadrul unui eveniment privat. De asemenea, Cristoiu a discutat despre alegerile parlamentare și prezidențiale programate pentru acest an. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Mircea Geoană a generat un mare ecou în presa românească. Ion Cristoiu a subliniat că mesajul transmis de prezența lor împreună a fost important deoarece ar putea fi interpretat ca un semnal că cei doi ar putea colabora politic în viitor.

„A fost așa de mare ecoul nu pentru că nu aveau ce scrie, ci pentru că apărea alături un Mircea Geoană alături de Marcel Ciolacu și urmarea acestei fotografii: deja a anunțat domnul Ciucă că își face și el alianță de dreaptă. Ei așa au interpretat-o. Percepția asta a fost. Nu că a fost aranjată întâlnirea, ci transmiterea acestui semnal că ei sunt împreună”, spune Cristoiu.

Alegerile din 1 decembrie: importanța și impactul

Ion Cristoiu a evidențiat importanța alegerilor parlamentare programate pentru 1 decembrie. În opinia sa, aceste alegeri sunt adesea neglijate în favoarea celor prezidențiale, deși rezultatele lor sunt cruciale pentru formarea guvernului.

„Pe 1 decembrie au loc parlamentarele. Toată lumea neglijează asta. Noi știm pe 1 seara cine are majoritate. Știm și cine va face Guvernul”, a spus publicistul.

Această situație este deosebit de importantă deoarece partidul care câștigă majoritatea parlamentară va putea anunța formarea guvernului, influențând indirect și turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit scriitorului.

„Săptămâna aia care e până în al doilea tur îl privează pe președintele viitor să facă jocuri pentru că ei deja o fac. Adică duminică seara, luni dimineața deja știi și deja cel care a câștigat alegerile, nu majoritatea absolută, ăla care a câștigat deja lansează noua formulă guvernamentală”, continuă Cristoiu.

Evoluția alegerilor în România: Un context istoric

Cristoiu a oferit și o perspectivă istorică asupra modului în care alegerile parlamentare și prezidențiale au evoluat în România.

„E foarte importantă noutatea pe care aduc aceste alegeri anul acesta. Până în 2008, alegerile parlamentare și prezidențiale și locale, pe care toți le știm de 35 de ani, erau așa: au avut loc localele pe care le-a câștigat CDR-ul, ca tendință CDR plus PD, apoi au fost parlamentarele și primul tur. Deci în aceeași zi cu parlamentarele a fost primul tur. Au fost cei care au intrat în turul al doilea, Iliescu și Constantinescu. S-au confruntat. Asta a fost o situație care dădea posibilitate între cele două tururi s discute foarte mult despre președinte. Parlamentarele dădeau semnalul pentru prezidențiale. În 2008 au avut loc parlamentarele, s-a format guvernul și în 2009 au avut loc prezidențialele. Noul președinte a putut să manevreze”, conchide Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”