Ion Cristoiu, despre Kamala Harris: „Va CÂȘTIGA alegerile. A devenit un fel de ILIESCU în 22 decembrie”

Publicat: 24 07. 2024, 12:30

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții live transmise de Gândul, Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a avansat o teorie privind alegerile prezidențiale din Statele Unite, sugerând că Kamala Harris ar putea avea o șansă semnificativă de a-l înfrunta pe Donald Trump. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Analiza lui Ion Cristoiu sugerează o schimbare profundă în peisajul politic și instituțional din Statele Unite.

„Kamala a devenit un fel de Ion Iliescu în 22 decembrie”

Cristoiu face o comparație între Kamala Harris și Ion Iliescu în contextul unei crize politice, sugerând că Harris a început să fie percepută ca un salvator al democrației, similar cu modul în care Iliescu a fost văzut în perioada de tranziție din România.

„Kamala a devenit un fel de Ion Iliescu în 22 decembrie. A început teoria Kamala poate salva uite democrația. În America, campania aceasta electorală nu este că o să câștige unul. Nu. E pericol să câștige ăla, deci avem democrația pusă la îndoială”, spune Cristoiu.

Potrivit scriitorului, Kamala Harris este văzută ca o reprezentantă a unei Americi diferite, sprijinită de grupuri variate precum hispanici, afro-americani și comunități LGBTQ.

„Toate forța iconografică câștigată de supraviețuire nu mai e valabilă. Ea este partea cealaltă a Americii. Este un Trump de partea ailaltă. Deja ea este sprijinită de hispanezi, de afro-americani, de LGBT”, continuă scriitorul.

Decăderea instituțiilor și pierderea neutrității

Ion Cristoiu a analizat și decăderea instituțiilor tradiționale. Cristoiu oferă un exemplu concret în care un ziar a trimis o scrisoare publică către democrați, sugerându-le să-l înlăture pe Joe Biden.

„Nu mai funcționează nicio instituție neutră. Este inadmisibil ca un ziar, New York Times, colegiul redacțional să scrie o scrisoare către democrați. Dcă vreți să câștigați alegerile, scăpați de Biden. Ce treabă are ziarul ? Pentru că presa americană și cea occidentală nu mai e neutră”, explică publicistul.

„Democrația autentică se baza pe niște instituții neutre”

Analistul face o paralela între actualitatea politică din SUA și situația din România, observând că instituțiile neutre și-au pierdut obiectivitatea.

„Democrația autentică se baza pe niște instituții neutre. Justiție, presă, FBI, servicii secrete. Erai politician și ziceai: vreau să fac o manevră. Si luai în calcul presa independentă. Niciun politician din România nu mai poate să facă o manevră. Adică zică: eu am dreptate, presa care este obiectivă va reacționa”, conchide Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.