Ion Cristoiu, despre revizuirile din comunism: „PUTINISMUL și Cancel Culture sunt asemănătoare”

Publicat: 13 09. 2024, 11:00

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a rememorat absurditățile revizuirilor culturale și lingvistice din perioada comunistă, subliniind cum până și reguli gramaticale, precum interzicerea cacofoniei, au fost considerate „expresii ale mentalității capitaliste”. Cristoiu a discutat despre rolul cenzurii în definirea literaturii și ideologiei vremii, dar și despre influența acestor practici asupra scriitorilor și culturii românești. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Ion Cristoiu a început prin a povesti despre un moment în care cacofonia a fost considerată o problemă care aparținea mentalității capitaliste. În acea perioadă, orice detaliu cultural era revizuit și reinterpretat pentru a se conforma ideologiei comuniste.

„Primul atacat a fost cacofonia. A și zis așa: interzicerea cacofoniei este o expresie a mentalității capitaliste”, a declarat Cristoiu.

Critica literară în comunism: cazul Tudor Arghezi

Cristoiu a menționat și cazul poetului Tudor Arghezi, care a fost atacat de regimul comunist nu doar pentru valoarea sa literară, ci și ca parte a unei strategii de intimidare a scriitorilor din acea vreme. Aceasta a fost o practică obișnuită a regimului, pentru a descuraja orice formă de nonconformism în literatură.

„Nu întâmplător l-au atacat pe Arghezi. Unu, era cel mai mare poet în viață, și doi, trebuia să dai o lecție scriitorilor”, a explicat Cristoiu.

Literatura, sub lupa cenzurii comuniste

Ion Cristoiu a discutat și despre experiențele sale în cercetarea literaturii proletcultiste, povestind cum a descoperit modul în care cenzura comunistă dicta ce opere erau acceptate și care erau eliminate. Jurnalistul a subliniat cum era necesar să treci printr-un proces riguros pentru a avea acces la anumite surse de informație în acea perioadă.

„Literatura legionară, de exemplu, o citeai cu o aprobare specială”, a detaliat Cristoiu.

Războiul ideologic: infiltrarea „otrăvurilor imperialiste”

O altă temă abordată de Ion Cristoiu a fost lupta ideologică declanșată după războiul rece, când regimul comunist a început să combată ceea ce numeau „infiltrarea otrăvurilor imperialiste” în cultură și literatură. Aceste infiltrări erau considerate periculoase, deși nu erau evidente.

„Când a început războiul rece, la sfârșitul lui ’47, s-a pornit o luptă împotriva infiltrării otrăvurilor imperialiste. Cancel Culture e același lucru cu putinismul”, a explicat jurnalistul.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”