Ion Cristoiu: „Macron a executat ordinele SUA. CAPITALISMUL chinez este un ideal pentru liderii vestici”

Publicat: 30 08. 2024, 13:00

This browser does not support the video element.

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a avertizat asupra pericolului subminării democrației prin cenzurarea rețelelor sociale și adoptarea modelului chinezesc în Occident. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Ion Cristoiu a declarat  că rețelele sociale au devenit un instrument folosit de guverne pentru a menține controlul asupra puterii, subliniind că modelul chinezesc de capitalism fără democrație începe să fie adoptat treptat în Occident. În cadrul emisiunii, Cristoiu a criticat dur ceea ce el consideră a fi o tendință periculoasă de subminare a democrației, folosindu-se de frică și cenzură.

Franța și justiția discreditată

Ion Cristoiu a deschis discuția vorbind despre situația din Franța, unde, în opinia sa, justiția a fost discreditată la nivel internațional prin acțiunile recente. El a susținut că președintele Emmanuel Macron ar fi acționat la ordinele unor puteri externe, subminând astfel încrederea în sistemul de justiție francez.

„Justiția franceză tocmai a fost discreditată la nivel internațional. Macron a executat ordinele Statelor Unite,” a susținut Cristoiu.

Modelul chinezesc, o amenințare pentru democrație

Cristoiu a atras atenția asupra pericolului reprezentat de adoptarea modelului chinezesc în Occident, un model care combină capitalismul cu un regim politic autoritar. El a remarcat că, în timp ce China nu practică democrația, reușește să fie competitivă pe plan economic, ceea ce ar putea influența și alte state să urmeze aceeași cale.

„Cred că fenomenul e mult mai complicat, modelul chinezesc începe să fascineze Occidentul. Pentru prima dată în istoria omenirii, avem un exemplu, China, care nu are democrație, dar îi bate la capitalism,” a spus acesta.

Frica, un instrument de control în pandemie și război

Ion Cristoiu a evidențiat rolul fricii în consolidarea puterii politice, menționând că pandemia și conflictele recente au fost folosite ca pretexte pentru a restricționa drepturile și libertățile cetățenilor. Potrivit lui Cristoiu, frica este exploatată de politicieni pentru a-și menține puterea, atât în democrațiile occidentale, cât și în regimurile autoritare.

„Pandemia i-a învățat pe politurci rolul fricii – în America, de frica lui Trump, în Europa, de frica lui Putin,” a declarat el.

Arestarea lui Pavel Durov

Ion Cristoiu a adus în discuție și arestarea șefului Telegram, Pavel Durov, pe care o consideră mai degrabă o lecție politică decât o acțiune legală justificată. Jurnalistul a sugerat că persoana nu a fost arestată pentru vreo infracțiune evidentă, ci mai degrabă ca un exemplu menit să demonstreze puterea statului și să intimideze alte voci critice. Cristoiu a evidențiat că această acțiune a fost premeditată pentru a submina libertatea de exprimare.

„Arestarea a fost ostentativă, el a fost arestat ca lecție pentru că a subminat libertatea. El nu e omul rușilor,” a concluzionat Cristoiu.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”