Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a afirmat că decizia Curții Constituționale de a anula candidatura Dianei Șoșoacă nu a fost una pur internă, ci rezultatul unui ordin venit din afara României. Cristoiu a explicat că această mișcare nu viza doar alegerile din România, ci a fost parte dintr-un plan mai amplu, ce privește teme sensibile precum NATO și Ucraina. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Ion Cristoiu a susținut că hotărârea Curții Constituționale nu a fost luată din considerente electorale interne, ci ca răspuns la un ordin venit din afara țării. Jurnalistul crede că această decizie a fost dictată pentru a reduce discuțiile controversate pe subiecte sensibile, precum NATO și Ucraina.
„Nu am nicio îndoială că a existat un ordin extern, dar nu viza alegerile din România,” a declarat Cristoiu.
Cristoiu a explicat că prezența Dianei Șoșoacă în campania prezidențială ar fi introdus subiecte incomode pentru principalii candidați, precum Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Șoșoacă era cunoscută pentru abordările sale radicale, iar ceilalți candidați ar fi fost forțați să răspundă la aceste teme delicate.
„Șoșoacă a adus în discuție teme radicale, pe care ceilalți candidați nu le puteau ignora. Îi obliga pe candidați să fie radicali,” a explicat el.
Jurnalistul a subliniat că principalii candidați, cum ar fi Nicolae Ciucă și George Simion, evită participarea la emisiuni sau dezbateri serioase pentru a nu fi confruntați cu întrebări incomode, mai ales legate de Ucraina. Ion Cristoiu a remarcat că majoritatea candidaților au o abordare „cuminte” în campanie, preferând să evite subiectele care ar putea genera polemici.
„Candidații, inclusiv Ciucă și Simion, fug de dezbaterile serioase pentru că nu vor să fie întrebați despre Ucraina. Ei au niște clișee pregătite și nu ies din ele,” a spus Cristoiu.
Cristoiu a mai susținut că serviciile și sistemul politic din România încearcă să mențină stabilitatea țării, printr-o atitudine servilă față de partenerii internaționali. El a descris această atitudine ca fiind una de „cumințenie” pe scena internațională, în care România joacă rolul unui aliat obedient.
„În România, de câțiva ani există o preocupare a serviciilor de a fi cuminți. Noi suntem acei șerpi care își înclină capul când vine contele din afară,” a explicat el metaforic.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”