În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a comentat despre amploarea extremei drepte în Europa și despre cum politicienii trebuie să lupte cu cauza care îi determină pe cetățeni să aleagă această variantă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Ion Cristoiu a remarcat că atât țarii Rusiei, cât și lideri comuniști precum Ceaușescu și Putin au ignorat semnalele venite din exterior care prevesteau schimbări majore. Cristoiu a afirmat că liderii politici trebuie să fie atenți la aceste semnale și să inițieze reforme înainte ca situația să scape de sub control.
„Va fi Revoluția bolșevică din 1917, ghinionul generației noastre a fost că noi am învățat despre revoluția Bolșevică la nivel de encomiastic, adică nu am învățat din punct de vedere istoric. Domnia lui Alexandru al II-le a fost o bulbuceală, au fost permanente semnale venite din realitate pe care pe toate le-a refuzat, în mare parte și din cauza nevestei care era un fel de Elena Ceaușescu. Lui Ceaușescu, lui Putin, mereu le-au venit semnale din realitate. Marele om politic realizează că ceva nu este în regulă. Există două posibilități, ori semnalele nu ajung la tine, ori te consideri prea mare. La Ceaușescu, ca și la Lenin, el era convins că are dreptate.”, afirmă Ion Cristoiu.
Ion Cristoiu a subliniat că generația sa a învățat despre Revoluția Bolșevică din 1917 într-un mod encomiastic, fără a înțelege profund lecțiile istorice ale evenimentelor, însă acum a privit din punct de vedere istoric evenimentele care au avut loc în acea perioadă. Cristoiu a vorbit și despre amploarea acestei mișcări extremiste în Europa, dar și despre eforturile politicienilor de a le ține sub control.
„E bine acum să studiem istoricește, vei vedea că Rusia avea o problemă, erau niște semnale din realitate. Nicolae al II-lea nu a luat în seamă demonstrațiile, mitingurile. Este uluitor cum oamenii din democrație și în Franța și Germania, se duc spre extreme, spre partide anti-sistem, lumea s-a săturat. Am văzut că l-au pus pe Barnier cu acceptul lui Le Pen, până la urmă Macron s-a temut să facă concesii stângii.”, a afirmat Cristoiu.
Cristoiu a avertizat că în democrațiile occidentale, frustrarea populației răsfrântă asupra sistemului politic actual conduce la creșterea extremismului. Scriitorul a vorbit despre cum politicienii trebuie să lupte cu cauzele care duc la extremism.
„Hitler a ajuns la putere pentru că nu au umblat la cauze, nu lupți împotriva lui Hitler, lupți împotriva cauzelor care duc acolo pentru că nu te poți opune mulțimii.”, spune Ion Cristoiu.
El a dat exemplul Ucrainei, o țară cu profunde diviziuni regionale și religioase, subliniind că ignorarea acestor realități poate duce la conflicte.
„Ucraina nu este o țară unitară, de la Donbas în sus e rusofonă si ordodoxă și de acolo în sus, mergând către Liov ai catolici, sunt occidentali. Kievul e așa și așa.”, a declarat scriitorul.
Cristoiu a afirmat că liderii trebuie să fie atenți la semnalele venite din societate și să inițieze reforme înainte ca situația să scape de sub control, altfel vor fi nevoiți să înăbușe mișcările extremiste doar pentru a le vedea reapărând mai târziu, așa cum s-a întâmplat în cazul Mișcării Legionare în România anilor ’30.
„O să ajungă extrema dreaptă la putere, o înăbuși acum, iar după o iei de la capăt. Pentru Mișcarea Legionară, primul mare semnal a fost în decembrie 1937 când ei s-au clasat pe locul trei. Carol al II-lea ca să scape a făcut zeci de manevre, dar până nu au ajuns la putere în septembrie 1940 și nu s-a văzut cât sunt de neghiobi nu se putea, asta e tendința. Trebuie să faci reforme, să ții cont de semnale”, a concluzionat Cristoiu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”