Liviu Drăgănescu: „Pentru ca CCR să anuleze alegerile, trebuie să fie două condiții cumulate”

Publicat: 28 11. 2024, 09:42
Actualizat: 28 11. 2024, 11:41

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, avocatul și fostul procuror Liviu Drăgănescu a subliniat că anularea alegerilor prezidențiale este posibilă în cazul unor fraude semnificative care afectează atribuirea mandatului sau ordinea candidaților.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Liviu Drăgănescu a vorbit despre condițiile legale care ar putea duce la anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale. Conform articolului 52 din Legea 370/2004, Curtea Constituțională poate anula alegerile doar dacă votarea și stabilirea rezultatelor au fost afectate de fraudă semnificativă.

Drăgănescu a explicat că nu este vorba despre orice tip de fraudă, ci de una care să influențeze grav atribuirea mandatului sau ordinea candidaților. El sugerează că, în cazul în care există dovezi clare de fraudă, Curtea Constituțională ar putea decide repetarea primului tur de scrutin, chiar și în absența unei interpretări stricte a legii.

În conformitate cu dispozițiile articolului 52 din Legea 370/2004, Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care – și aici legea prevede două condiții cumulative – votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situație, Curtea dispune repetarea turului de scrutin.

Așadar, dacă luăm strict dispozițiile legii, ar trebui ca votarea, dar și stabilirea rezultatelor să fi avut loc prin fraudă. Legea prevede mai mult, nu este vorba de orice simplă fraudă. Așadar, aspecte simple, care reprezintă contravenții. Este vorba de o fraudă – așa prevede legea – de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților. Adică este vorba de o fraudă care să aibă consecințe foarte grave cu privire la atribuirea mandatului sau stabilirea ordinii candidaților.

Aici este o discuție, pentru că, în opinia mea, Curtea Constituțională ar putea să extindă interpretare a legii și să nu meargă doar pe numirea cumulativă a celor două condiții – votarea și stabilirea – și să constate anumite fraude foarte importante care să fi avut loc în cadrul procesului electoral pentru primul tur al alegerilor pentru președintele României”, a subliniat Drăgănescu.

Liviu Drăgănescu: „cheia o reprezintă dispozițiile articolului 52”

Drăgănescu a declarat că ședința Curții Constituționale, programată pentru 28 noiembrie 2024, va analiza atât validarea rezultatelor alegerilor, cât și cererile de anulare formulate de Cristian Terheș și Sebastian Popescu. El a menționat că aceste cereri se bazează pe posibile nereguli în desfășurarea campaniei electorale și pe articolul 52, care reglementează anularea alegerilor. Drăgănescu a subliniat importanța acestui articol în contextul cererilor de anulare.

Haideți să observăm un timing al ședinței Curții Constituționale, care este programată pentru 28.11.2024, ora 11:00 Primul dosar, dacă veți intra pe site-ul Curții Constituționale, are ca obiect confirmarea, validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României. Al doilea dosar este cererea de anulare a alegerilor formulată de domnul Cristian Terheș și al treilea, cererea de anulare a alegerilor formulat de domnul Sebastian Popescu.

Pe ce se întemeiază aceste cereri de anulare a alegerilor? În opinia mea, domnul Cristian Terheș a invocat, pe lângă un articol cu privire la desfășurarea campaniei electorale în perioada alegerilor, lucru interzis, și tot acest lucru, și acest articol 52, pe care foarte corect l-ați citat dumneavoastră înainte. Acum, cheia, în opinia mea, o reprezintă dispozițiile articolului 52, nu le mai citez”, a afirmat Drăgănescu.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”