În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, istoricul, poetul și jurnalistul Marius Oprea a discutat despre eforturile de a ascunde crimele regimului comunist prin politica de împădurire a lui Ceaușescu, dar și despre planurile sale de a construi un osuar pentru a onora memoria deținuților politici.Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Marius Oprea afirmă că după moartea lui Stalin, în urma unor presiuni internaționale, câțiva gardieni și comandanți din închisorile comuniste au fost condamnați, dar ulterior amnistiați și reintegrați în sistem de către ministrul de interne Alexandru Drăghici, în scopul normalizării imaginii României în contextul aderării la Organizația Națiunilor Unite.
„Bătea un vânt al schimbării după moartea lui Stalin, în jur de 15 gardieni și comandantul au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea. Dar după un an, când s-a terminat toată vânzoleala intrării României în Organizația Națiunilor Unite și s-a stins spiritul Genevei care bătea libertate prin țărișoara noastră. Alexandru Drăghici i-a amnistiat pe toți, i-a scos din pușcărie, i-a dus în sanatorii pentru refacere timp de șase luni, după care i-a reintegrat în sistemul penitenciar cu vechimea completă cu anii de temniță socotiți ca vechime.”, afirmă Marius Oprea.
Marius Oprea a vorbit în continuare despre gropile comune de lângă Dunăre și despre politica de împădurire a lui Ceaușescu care a afectat această zonă. Istoricul vorbește și despre recunoștința oamenilor față de deținuții politici care au muncit la construirea digurilor.
„Se află asemenea gropi comune în afara digurilor, sperând temnicerii că apele Dunării o să spele crima lor. Ei bine, în anii 70, în mod paradoxal, politica asta de împădurire a lui Ceaușescu a atins și această zonă și s-au împădurit cu plopi și zonele din afara digurilor și pentru a stabiliza terenurile insulei și a împiedica pericolul inundațiilor. Ei bine, șeful ocolului silvic de acolo, din Baltă, cum zic oamenii la Insula Mare a Brăilei, ca toți oamenii locului, știa foarte bine ce se întâmplase în acele locuri, copilărise acolo. Adică un deținut politic, făcea parte din universul copilăriei lui și șirurile nesfârșite de robi care ridicau digurile apărându-i pe ei.”, a relatat istoricul.
Istoricul subliniază cum pentru a ascunde aceste morminte, șeful ocolului silvic a avut grijă să nu planteze plopi în zonele respective, astfel încât prin perdelele de plopi să nu se observe poienele care acopereau mormintele deținuților. Declarația lui Marius Oprea subliniază eforturile Securității de a șterge orice urmă a crimelor comise și de a împiedica descoperirea adevărului despre abuzurile regimului comunist.
„Și deci șeful ocolului silvic de acolo a avut grijă să nu planteze puieți de plopi acolo unde știa că au fost îngropați deținuți, astfel încât prin perdelele de plopi ale Insulei Mari a Brăilei, acolo unde se văd lupe mari care niște poiene înconjurate de plopi, acolo sunt morți.”, declarat Marius Oprea.
Marius Opre a vorbit și despre planurile sale de a construi un osuar pentru a onora memoria acestor morți, pe locul fostului lagăr de la Salcia. Această activitate subliniază importanța istorică și spirituală a locului, precum și angajamentul istoricului față de păstrarea memoriei celor decedați.
„Chiar de la 1 aprilie am fost angajat la Sfânta Mănăstire Dervent, ghid al osoarului Mănăstirii Dervent, pe care eu însumi l-am amenajat ducând acolo sub altar 77 de morți găsiți de-a lungul anilor la Periprava. Pentru osemintele de la Periprava am primit binecuvântarea Preafericirii sale Patriarhul Daniel și bineînțeles a în Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și se va ridica un osuar și foarte probabil și un schit pentru osemintele lor chiar acolo, pe locul vechiului lagăr de la Salcia.”, a concluzionat istoricul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”