Marius Oprea: „În 3 luni de zile au DECEDAT pe Insula Mare a Brăilei 62 de oameni”

Publicat: 07/09/2024, 12:00

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, istoricul, poetul și jurnalistul Marius Oprea a discutat despre despre ororile suferite de deținuții politici în timpul comunismului. Oprea a evidențiat descoperirea a 119 morți în lagărul de muncă de la Salcia și condițiile inumane în care aceștia erau forțați să muncească, subliniind brutalitatea regimului comunistUrmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Marius Oprea a vorbit despre ororile suportate de deținuții politici din timpul comunismului și despre numărul uriaș de morți descoperite în Insula Mare a Brăilei și Salcia.

„În 3 zile am găsit opt morți. Uite, în groapa asta atât de mică de 6m, de 4m, morții sunt aliniați întocmai ca la Periprava, pe șiruri. E vorba de morți din etapa a 2-a de funcționare a lagărului, între 1958 și 1961. Am găsit în evidențele pe care le-am reconstituit până acum 119 morți cu nume și prenume.”, declară Marius Oprea.

Ororile unui regim

Autorul discută despre condițiile inumane din lagărul de muncă de la Salcia, unde au murit 119 deținuți. Aceștia erau forțați să lucreze la construcția digurilor din Insula Mare a Brăilei, trăind în barje metalice, în condiții extrem de dure. În 1952, mortalitatea era alarmantă, cu 62 de decese raportate în doar trei luni, evidențiind brutalitatea regimului comunist.

„Vorbesc de 119 morți aici la acest lagăr, locul ăsta de la Salcia, dar acolo au mai funcționat încă patru lagăre. Plus, au fost deținuți care au fost aduși la ridicarea digurilor care înconjoară astăzi terenurile fertile din Insula Mare a Brăilei și trăiau pe niște barje de metal, înghesuiți acolo, câteva sute. Era ceva groaznic de de trăit acolo și pe aceste barje mortalitate era foarte mare. Păi numai în trei luni de zile au murit în insula Marea Brăilei, în 1952, 62 de oameni.”, a afirmat Oprea.

Marius Oprea: „Nu știu de ce nu le plac morții comunismului”

Marius Oprea, vicepreședinte al Fundației Doina Cornea, discută despre activitatea sa în cadrul Fundației, în special despre conducerea Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. El menționează că, deși a fost concediat de la institut în 2020, a reușit să reia cercetările cu ajutorul donațiilor private, continuând astfel să investigheze crimele comunismului. Oprea subliniază că a mai trecut printr-o situație similară între 2010 și 2013, când a fost concediat la ordinele fostului președinte Băsescu, și acum se confruntă cu o situație similară din partea actualului președinte Iohannis.

„Deci eu în momentul de față sunt vicepreședinte al Fundației Doina Cornea și conduc în cadrul fundației Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului. Pățisem o chestie similară și între 2010 și 2013, când din dispoziția lui Băsescu, am fost iarăși dat afară, acum din dispoziția lui Iohannis. Nu știu de ce nu le plac morții comunismului, dar am continuat ca persoană fizică.”, a declarat Marius Oprea.

Marius Oprea a afirmat că își continuă misiunea și a vorbit despre importanța licenței sale de arheolog expert și a subliniat că nimeni nu poate să-i oprească activitatea de arheolog.

„Pentru că am o licență de arheolog expert și sunt asemenea unui avocat. Nimeni nu poate să oprească exercitarea activității mele de arheolog cu  obținerea avizelor.”, a concluzionat Marius Oprea.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi...
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Iranul a trimis Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Anunțul Teheranului
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la...
VIDEO Cum se rezolvă problema de matematică de clasa a IV-a care îi încuie pe...
Ce pensie primește un român, dacă a lucrat 16 ani cu carte de muncă și...
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă...
Impecabil. Tricolorii au făcut curăţenie lună în vestiar la Priştina, după meciul cu Kosovo: "ROMÂNIA...
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
„Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Contractul de montare a radarelor fixe, semnat! Unde vor fi amplasate acestea
Donald Trump a anunţat ce rol ar putea primi Elon Musk în administraţia sa dacă...
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
De ce conduce Alin Simoiu de la Insula Iubirii o mașină roz. Ce a spus...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra...
Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Maria Callas, La Divina. Cum și-a pierdut vocea cea mai mare soprană de operă?