Mircea Abrudean: „Digitalizarea presupune simplificare. Birocrația ÎNGREUNEAZĂ actul guvernamental”

Publicat: 25/09/2024, 09:00
Actualizat: 25/09/2024, 09:08

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Mircea Abrudean, politician, secretar general al Guvernului , a discutat despre coaliția guvernamentală din România și a vorbit despre necesitatea continuării procesului de digitalizare în țară, în ciuda provocărilor întâmpinate. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat despre coaliție, Mircea Abrudean a subliniat că aceasta oferă stabilitate și funcționează bine la nivel tehnic și decizional. Abrudean a subliniat necesitatea României de a continua să progreseze și să evite instabilitatea generată de tensiunile interne.

„Coaliția funcționează la nivel tehnic, la nivel de decizii, cu siguranță funcționează, pentru că România are nevoie de stabilitate și această coaliție asta a dus și generează în continuare României instabilitate. Sigur că diversele discuții, decizii, dezbateri contradictorii, declarații afectează încrederea până la urmă și lucrurile acestea se răsfrâng și asupra actului de guvernare, dar încercăm să nu se întâmple asta foarte des și lucrurile să meargă înainte, pentru că, repet, România are nevoie de stabili.”, a afirmat Mircea Abrudean.

România digitalizată

Mircea Abrudean a subliniat importanța digitalizării în România, menționând că aceasta a fost o prioritate și pentru alte guverne. El a evidențiat progresele recente, sprijinite de fonduri disponibile, precum PNRR, care facilitează inițiativele de e-guvernare și simplificarea birocrației, un aspect încă problematic în țară.

„România își dorește de ceva timp acest lucru. Cred că au fost câteva guverne care și-au asumat ca prioritate digitalizarea. În ultimii ani s-au făcut cei mai importanți pași pentru că avem și finanțări la dispoziție, avem PNRR, avem și alte tipuri de finanțări care ne dau această posibilitate. E vorba de digitalizare, e vorba de e-guvernare, să-i spunem. E vorba de simplificare până la urmă, pentru că birocrația încă este consistentă în România. În acest sens, avem la Guvern un comitet care se numește exact așa Reducerea birocrației și e-guvernare. Să ajungem până într-acolo încât totul să se facă online, servicii online publice. ”, a afirmat Mircea Abrudean.

Când o să fie gata digitalizarea?

Mircea Abrudean a subliniat că, deși progresul nu va fi instantaneu, este necesară răbdarea în fața provocărilor întâmpinate în digitalizarea administrației publice. Abrudean a menționat că deja există servicii publice digitalizate, inclusiv pentru diaspora, și a dat exemple precum RAR și Ministerul Afacerilor Externe, care oferă aplicații mobile pentru accesul la aceste servicii. De asemenea, el a evidențiat existența unui portal dedicat diasporei, care centralizează informațiile și serviciile disponibile.

„Sunt servicii publice care deja sunt digitalizate. Există, inclusiv pe zona de diaspora, câteva servicii publice digitalizate. Avem inclusiv RAR-ul, de exemplu, sau tot ce face Ministerul Afaceri Externe prin secțiile consulare, disponibile pe o aplicație de telefon. Există un portal diaspora.gov.ro. Avem instituții, autorități care emit certificate, licențe, autorizați în format digital și nu vorbesc aici de autoritățile locale care deja sunt mai avansate decât administrația centrală în procesul de digitalizare. Tot ce înseamnă autorizații de construire, certificate de urbanism sunt municipii sau județe în țară care le emit online deja.”, a declarat Mircea Abrudean.

Întrebat dacă digitalizarea se va extinde și în alte zone, nu doar în marile orașe, Mircea Abrudean a subliniat existența unor exemple de bună practică în mediul rural, unde comunele digitalizate oferă lecții valoroase instituțiilor centrale.

„Chiar există exemple de bună practică în mediul rural, în comune care sunt digitalizate și care dau lecții instituțiilor centrale din acest punct de vedere. Și asta înseamnă până la urmă oameni care au înțeles ce au de făcut, au viziune și știu să-și facă treaba.”, a concluzionat secretarul general al Guvernului.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Patricia Măroiu
Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Am aflat cauza morții lui Valeriu Pavel Dan. Actorul filma pentru sezonul 2 din Wednesday
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Liam Payne „a sărit de pe balconul camerei sale” înainte să moară, spun autoritățile. Fostul...
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
Au apărut primele imagini din camera de hotel distrusă de Liam Payne. Ce au găsit...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Alertă în județul Constanța după ce o dronă ar fi intrat în spațiul României. Locuitorii...
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Care sunt limitele de viteză pentru Categoria B?
Mesaj RO-ALERT emis. MApN: Dronele au fost reperate în largul Mării Negre. O dronă a...
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
S-a pus limită la bani. Cine depășește 160 de euro trebuie să declare la vamă
Fără plafonări! Asociația marilor magazine - AMRCR - respinge măsurile de tip comunist
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Anamaria Prodan a declarat că Laurențiu Reghecampf și-a văzut băiatul după 2 ani și jumătate...
Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului