Într-o ediție transmisă live de Gândul, Mircea Abrudean, politician, secretar general al Guvernului , a subliniat că sustenabilitatea implică acțiuni pentru îmbunătățirea mediului și calității vieții prin energie regenerabilă, dar a avertizat că Green Deal-ul necesită o reconfigurare în contextul schimbărilor geopolitice și crizei energetice. A insistat pe importanța modelelor de succes în administrația publică și pe faptul că acestea ar trebui să fie promovate încă din școală. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Întrebat ce înseamnă sustenabilitata, Mircea Abrudean a menționat că aceasta implică o serie de acțiuni și strategii care vizează îmbunătățirea calității mediului și a vieții prin promovarea energiei regenerabile.
„Adică investiții în energie verde, pentru că vorbim foarte mult de verde, vorbim de calitatea mediului, de calitatea vieții.”, a declarat Mircea Abrudean.
Mircea Abrudean subliniază că, deși Green Deal-ul rămâne o inițiativă sustenabilă, este necesară o reconfigurare a acestuia în contextul schimbărilor recente din Europa, inclusiv războiul din vecinătate și crizei energetice. El afirmă că aceste realități impun o revizuire a modului în care se implementează acest pact ecologic, având în vedere impactul pandemiei și al altor provocări.
„Este în continuare sustenabil, dar cred că trebuie reconfigurat puțin tot acest sistem, această gândire, pentru că realitatea ne arată că lucrurile s-au schimbat și se pot schimba în orice moment, cu războiul de la granița noastră, cu tot ceea ce s-a întâmplat cu întreg lanțul de aprovizionare. Pentru că am vorbit și de o criză alimentară pe care România a gestionat-o, criză energetică ș.a.m.d. Toate aceste lucruri evident că afectează. De pandemie nu mai vorbim. Deci toate acestea vor trebui gândite și reconfigurate.”, afirmă Mircea Abrudean.
Mircea Abrudean subliniază importanța existenței unor modele în administrația publică și în zona de business din România. El menționează că, deși există deja exemple de succes, este esențial să se promoveze aceste modele, în special în contextul antreprenoriatului feminin. Pentru a face acest lucru, Abrudean sugerează că nu este necesar să se creeze noi departamente, ci mai degrabă să se găsească soluții eficiente pentru a integra aceste componente în structurile existente.
El propune ca inițiativele de formare a acestor modele să înceapă din școală, implicând Ministerul Educației, pentru a asigura o bază solidă de valori și exemple pentru tineri.
„România are nevoie de modele în zona publică, în administrație. Am avut modele și mai am modele, vorbim de modele și în zona de business, pentru că, de exemplu, aseară am fost la un eveniment Gala Excelenței în Antreprenoriatul Feminin. Au fost foarte multe doamne acolo și am discutat și despre acest aspect despre care se știe puțin. Dar cred că se pot găsi formule, nu neapărat să înființăm noi departamente, pentru că încercăm să mai desființăm din ele, să devenim mai supli, dar ca idee, sigur că poate această componentă ar trebui dusă undeva. Începem inclusiv de la ministrul educației, pentru că zona de modele cred că ar trebui să plece din școală.”, a conchis Mircea Abrudean.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”