Mirel Palada: “BĂSESCU a adus cei 4 D în Romania – dezamăgire, dispreț, dezastru, disperare“
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a oferit o analiză profundă asupra evoluției politice a fostului președinte Traian Băsescu și asupra crizei de încredere în alegerile politice din România. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Sunt niște mișcări de disperare din partea lui pentru a încerca să rămână relevant politic”, spune sociologul.
Ciclul politic – cei 4 D
Pentru a descrie evoluția politică a PMP și a fostului președinte, Palada a introdus un nou set de termeni, numiți cei patru D – Dezamăgire, Dispreț, Dezastru și Disperare. Acești termeni sunt menționați în contrast cu conceptul tradițional al celor trei R.
„Pe vremuri se vorbea si acum se vorbește din nou, în perioada lui Ursula, de cei trei R. Recuperare, recondiționare, refolosire. La PMP funcționează cei trei D – dezamăgire, dispreț, dezastru și disperare. Deci ei au dus la dezamăgire. Oamenii au investit foarte multă speranță în ei, care s-a transformat destul de repede în dezamăgire. Dezamăgirea s-a transformat în dispreț, s-a transformat în disperare și în dezastru pentru ei din punct de vedere politic. La fel cum și USR-ul a trecut prin același ciclu politic”, spune Palada.
„Întotdeauna s-a votat rău cel mai mic”
În analiza sa, Palada a subliniat diversitatea așteptărilor românilor față de politicieni. De la dorința extremă ca politicienii să fie sancționați drastic, până la tendința de a vota „răul cel mai mic”.
„Unii așteaptă să vină fulgerul și să-i pocnească pe politicieni în mijlocul străzii și să-i facă scrum. Unii așteaptă să fie mințiți frumos. Alții mai așteaptă ceva. Așteaptă mereu să voteze răul cel mai mic. Să aleagă nu candidatul cel mai bun, ci candidatul cel mai puțin varză. In ultimele alegeri prezidențiale, din păcate, întotdeauna s-a votat rău cel mai mic”, a continuat sociologul.
Palada a făcut o comparație între situația din România și fenomenul de vot din Statele Unite:
„Așa se votează și în în Statele Unite. Unii care îl urasc pe Trump votează cu Kamala, deși nu o suportă. Ăsta este mersul logicii în economia votului. Este o economie simbolică modificată puternic”, a adăugat Mirel Palada.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”