Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a lansat o serie de afirmații controversate despre influența diferitelor grupuri din sistem asupra candidaților la alegerile prezidențiale din România. Palada susține că Diana Șoșoacă ar fi fost inițial sprijinită de USR pentru a submina șansele lui George Simion, iar sistemul din jurul președintelui Klaus Iohannis și-a pierdut coeziunea, afectând dinamica politică. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Mirel Palada susține că Diana Șoșoacă a fost inițial susținută de o parte din sistemul care sprijinea USR, cu scopul de a-l submina pe George Simion și de a împiedica accederea acestuia în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Șoșoacă a fost omul USR-ului de la bun început. A fost cea mai vehementă împotriva PSD-ului, iar acum este folosită pentru a-l bloca pe Simion,” a declarat Palada.
Sociologul subliniază că sistemul care anterior era unit în susținerea anti-PSD, este acum divizat, fapt ce slăbește și poziția PNL. Palada afirmă că această fragmentare se reflectă în pierderea puterii lui Iohannis și în declinul partidului său.
„Iohannis nu mai are aceeași putere pe care o avea acum patru ani. Sistemul nu mai este unit, iar asta afectează și PNL-ul,” a explicat Palada.
În opinia lui Palada, Klaus Iohannis a pierdut influența pe care o deținea în rândul structurilor de putere din România, ceea ce a dus la un declin semnificativ al capacității sale de a controla evoluțiile politice.
„Unul dintre indicii clari că Iohannis și-a pierdut puterea a fost înlăturarea USR-ului de la guvernare. A fost un moment care a arătat că sistemul nu mai este în spatele lui,” a spus sociologul.
Mirel Palada compară ascensiunea lui Marcel Ciolacu cu cea a lui Ion Iliescu, afirmând că, la fel ca fostul președinte, Ciolacu ar putea juca un rol echilibrat între interesele naționale și cele internaționale.
„Ciolacu seamănă cel mai mult cu Iliescu, în sensul că ar putea găsi o balanță între instituțiile de forță și interesele naționale,” a spus Palada.
În final, sociologul oferă o viziune asupra modului în care România ar putea evolua sub conducerea diferiților candidați la președinție. Palada sugerează că niciunul dintre candidați nu oferă o proiecție clară și coerentă pentru viitorul țării.
„România sub Ciolacu ar fi similară cu România sub Iliescu, cu bune și rele, în timp ce sub Lasconi ar fi o continuare a politicilor lui Iohannis, dar mai slabă,” a concluzionat el.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”