Mirel Palada: „Diaspora este SUVERANISTĂ. Majoritatea voturilor vor merge către Simion”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a susținut că diaspora, care în trecut era predominant progresistă, s-a reorientat în favoarea suveranismului. Acesta a explicat schimbarea printr-o combinație de factori, inclusiv dezamăgirea față de vechile narațiuni politice și resentimentele față de tratamentul primit în străinătate. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Mirel Palada a remarcat că, în comparație cu alegerile din urmă cu câțiva ani, diaspora a devenit mai favorabilă suveranismului, ceea ce ar putea influența rezultatele viitoarelor scrutine. Atribuind între 1 și 2 puncte procentuale acestui trend, el a evidențiat o transformare semnificativă în atitudinea electoratului din afara țării.
„Diaspora mai înseamnă 3 puncte, dintre care 1-2 puncte vor merge la Simion. Diaspora a dovedit la alegerile recente europarlamentare că este preponderent suveranistă, față de acum patru ani, când era vehement progresistă și antipesedistă”, a spus el.
Decepția față de propaganda trecutului
Palada a explicat că diaspora a început să respingă narațiunile politice promovate anterior, observând că acestea erau, de fapt, doar instrumente de propagandă. În special, mesajele „sorosiste” și vehement antipesediste nu mai au același impact.
„S-au înțelepțit, s-au dezamăgit, au văzut că minciunile, propaganda puternic anti-pesedistă e de fapt doar propagandă, că propaganda sorosistă nu se sprijină pe adevăr”, a punctat el.
Influența instituțiilor de forță, în scădere
Un alt factor determinant pentru această schimbare a fost diminuarea implicării instituțiilor de forță în mobilizarea electoratului din diaspora. Palada a adus în discuție evenimente precum protestul din 10 august 2018, despre care a susținut că ar fi fost orchestrat de către Florian Coldea.
„Felul în care Anaconda și Coldea au fost puși pe dreapta și nu au mai avut o asemenea influență în zona de înfierbântare a diasporei a fost esențial. Între timp, acest sprijin s-a topit”, a declarat analistul.
Resentimentele față de tratamentul primit în străinătate
Palada a subliniat și un factor emoțional care a alimentat reorientarea politică a diasporei. Ani de tratament inegal și percepția de a fi considerați cetățeni de rang secund în țările în care muncesc au condus la un resentiment față de străinătate.
„Atâția ani în care au fost tratați drept cetățeni de rang secund nu aveau cum să nu lase urme. S-a adunat un șucăr la adresa străinilor: Mama voastră, cum vă bateți joc de noi?”, a adăugat el.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”