Gen. (R) Eugen Bădălan: „Situația din Orientul Mijlociu este mult mai SENSIBILĂ decât cea din Ucraina”

Publicat: 24 09. 2024, 16:00

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Generalul (R) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române, avertizează că războiul din Gaza va duce la o criză umanitară majoră din cauza acțiunilor Israelului. El afirmă că Netanyahu nu va accepta formarea unui stat palestinian, iar pacea este un obiectiv greu de realizat. El consideră că intervenția Iranului ar putea agrava situația, având în vedere că Israel nu a pierdut niciun război de la înființare. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Generalul (R) Eugen Bădălan a discutat despre complexitatea situației din Orientul Mijlociu, comparativ cu războiul din Ucraina. El spune că regiunea este mult mai vulnerabilă datorită implicațiilor sale asupra comerțului internațional și resurselor energetice.

„Orientul Mijlociu, după părerea mea, este cu mult mai sensibil decât Ucraina. Cu mult mai sensibil, pentru că acolo sunt câteva linii de dezvoltare a conflictului, dintre care cea mai periculoasă mi se pare cea promovată de președintele turc Erdoğan, care vede acolo conflictul între musulmani și iudeocreștini. E un curent pe care Erdoğan îl dezvoltă în toate luările lui de poziție în acest moment pe această direcție, că acolo ar fi un război între iudeocreștini și musulmani, lucru care nu e adevărat.”, spune Generalul.

Bădălan semnalează retorica președintelui turc Erdoğan, care promovează o narațiune de conflict între musulmani și iudeocreștini. Aceasta, spune el, este o simplificare periculoasă a unei situații extrem de complexe. De asemenea, generalul observă tendințele de a minimaliza acțiunile organizațiilor teroriste precum Hamas și Hezbollah, ceea ce complică și mai mult analiza situației.

Războiul din Gaza și evacuarea celor neimplicați

Generalul Bădălan a discutat despre atacurile recente din Fâșia Gaza și despre planurile Israelului de a asedia nordul regiunii. El menționează că cetățenii trebuie evacuați, ceea ce ridică întrebări serioase despre viitorul acestora. Generalul evidențiază că obiectivele Israelului, de a lichida Hamas și de a aduce ostaticii acasă, nu au fost încă îndeplinite. În plus, Gen. Bădălan a afirmat că războiul are un impact devastator asupra populației civile, care nu este implicată în confruntările militare.

„În momentul în care undeva se derulează un război sub forma lui cinetică, cei mai mulți din cei care se găsesc în arealul unde au loc confruntările nu au nicio vină.”, afirmă acesta.

Gen. (R) Eugen Bădălan: „Orientul Mijlociu creează premizele ciocnirii civilizațiilor”

Generalul Bădălan consideră că situația din Orientul Mijlociu ar putea conduce la o „ciocnire a civilizațiilor”, având în vedere tensiunile existente și potențialele blocaje ale comerțului internațional. El avertizează că destabilizarea regiunii ar putea avea efecte imediate asupra economiei globale.

„Orientul Mijlociu creează premizele ciocnirii civilizațiilor cu efecte imediate dacă se întâmplă obturarea căilor comerciale, dacă se întâmplă modificările urmărite de unii în comerțul cu resurse energetice, petrol, gaze, și așa mai departe.”, menționează Gen. Bădălan.

Liniștea Orientului Mijlociu va veni doar la schimbarea regimului

Generalul Eugen Bădălan afirmă că instabilitatea și conflictele din regiune vor continua atât timp cât regimurile autoritare nu vor fi înlăturate, exemplificând cu situația din Iran. El consideră că aceste regimuri, care îngrădesc libertățile fundamentale și promovează o agendă agresivă, contribuie major la tensiunile regionale.  De asemenea, Bădălan sugerează că lipsa de reforme politice și de deschidere democratică în aceste țări va perpetua un ciclu de violență și instabilitate.

Concluzionând, generalul Bădălan crede că soluțiile pentru stabilizarea regiunii trebuie să includă nu doar măsuri de securitate, ci și un angajament real față de democratizare și respectarea drepturilor omului. Fără aceste schimbări majore, instabilitatea va rămâne o constantă în peisajul politic al Orientului Mijlociu.

„În momentul în care se va întâmpla, și eu cred că se va întâmpla, într-o zi, ca în Iran să cadă tirania Ayatollahilor, numai atunci putem întrevedea liniștirea Orientului Mijlociu.”, încheie acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”