Într-o ediție transmisă live de Gândul, fostul prim-ministru Petre Roman a discutat despre influența Rusiei în Republica Moldova și relațiile acestei țări cu România, subliniind că Moldova rămâne esențială în strategia imperială a Rusiei, alături de Ucraina. Roman a detaliat planurile inițiale de integrare cu Republica Moldova și a lăudat rezistența acestei țări la rusificare. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Petre Roman a amintit că în anii ’90 existau discuții serioase pentru unirea Republicii Moldova cu România, menționând că în 1991 el și prim-ministrul moldovean Valeriu Muravschi au elaborat un plan concret de integrare. Roman subliniază că aceste eforturi erau foarte aproape de a deveni realitate, însă contextul politic și istoric a împiedicat finalizarea acestui proiect.
„În 1991, împreună cu Valeriu Muravschi, am elaborat planul de integrare. Era o discuție serioasă pentru unirea cu Moldova,” a spus fostul prim-ministru.
Un punct central al discuției a fost influența Rusiei în Basarabia, regiune istorică care a fost supusă unei intense rusificări de-a lungul timpului. Roman a precizat că Basarabia a fost colonizată și rusificată de Rusia încă din 1812, însă identitatea națională a moldovenilor a rezistat, un fapt care irită în continuare autoritățile de la Moscova.
„Pentru ruși, Basarabia a fost și rămâne rusească. Au colonizat-o și rusificat-o brutal, dar identitatea națională a moldovenilor a rămas în picioare,” a afirmat Roman.
Petre Roman a declarat că Republica Moldova face parte din strategia imperială a Rusiei, la fel ca Ucraina. El a explicat că Vladimir Putin vede Moldova ca fiind la pachet cu Ucraina în cadrul acestei strategii, iar influența rusă în regiune nu poate fi ignorată în nicio strategie națională a României.
„Din punct de vedere al strategiei imperiale a lui Putin, Moldova intră la pachet cu Ucraina. Nu putem ignora influența rusească,” a subliniat Roman.
Roman a evidențiat eforturile României de a susține Republica Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și cultural, integrându-i pe cetățenii moldoveni în „șuvoiul românesc”. Totuși, el a subliniat că este nevoie de o strategie națională coerentă care să ia în considerare realitățile din Basarabia și contextul geopolitic actual.
„România a făcut multe pentru Moldova, dar avem nevoie de o strategie națională care să includă realitățile de acolo,” a declarat el.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”