Portrete ale femeii interbelice/ Ion CRISTOIU: “O femeie genială intuiește perfect bărbatul“

Publicat: 05 07. 2024, 12:45

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a dezbătut, alături de Marius Tucă, figura enigmatică a femeii din perioada interbelică. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Publicistul Ion Cristoiu a adus în prim-plan aspecte legate de rolul și influența femeii în acea perioadă a istoriei românești.

Marius Tucă: „Cum era femeia în perioada interbelică? Avem puține imagini. Avem imaginea Reginei Maria, imaginea simbol a femeii identificate cu România. Cum era femeia interbelică?”

Elena Lupescu, modelul tipic al femeii interbelice

De la început, Cristoiu a punctat diversitatea caracteristicilor feminine ale vremii, subliniind că figura Elenei Lupescu este emblematică pentru perioada interbelică.

Potrivit lui Cristoiu, există două tipuri de inteligență feminină: masculină și feminină:

„Elena Lupescu este tipică femei interbelice. Există două feluri de inteligențe feminine. Inteligența feminină masculină abstractă și cea mai periculoasă este inteligența feminină feminină. Elena Lupescu era intuiția genială a stării bărbatului. Adică ea intuia în orice moment că acum trebuie să plângă, acum trebuie să râdă”, a spus Cristoiu.

„Ecaterina îl conducea pe Petru cel Mare”

Descriind-o pe Elena Lupescu, Cristoiu a menționat asemănări și cu alte figuri istorice. Acesta a subliniat abilitatea Ecaterinei de a-l ghida și influența pe Petru cel Mare, țarul Imperiului Rus.

„S-a mai întâlnit așa ceva la Petru cel Mare, la Ecaterina. Ea, de fapt, era vivandieră. Petru cel Mare avea crize. Ea niciodată nu-i spunea direct când se enerva. Îl conducea pe Petru cel Mare”, a continuat acesta.

Impactul femeilor în societatea interbelică

În replică, Marius Tucă a argumentat că femeia interbelică nu poate fi redusă doar la figura Elenei Lupescu, recunoscând existența unor personalități feminine variate din acea perioadă, precum Regina Maria.

Marius Tucă: Eu nu cred că femeia interbelică se identifică neapărat cu Elena Lupescu. Erau femei interesante, nu vorbesc doar despre Regina Maria.

Ion Cristoiu: Și Regina Maria era obsedată de putere, să zicem.

Marius Tucă: Deci vă plac femeile puternice care sunt în înalta societate lângă țari, președinți, regi care vor să conducă ele, de fapt.

Ion Cristoiu: Da, fie ca mame, prin copii. De exemplu, mama lui Nero și a multor sultani. Fie conducând cu o abilitate.

Discuția dintre Ion Cristoiu și Marius Tucă a oferit o panoramă complexă și nuanțată asupra rolului și impactului femeii în perioada interbelică, subliniind diversitatea caracteristicilor și influența profundă pe care acestea au avut-o în evoluția societății românești.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”