În cadrul unei ediții transmise live de Gândul, profesorul universitar și directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, a oferit o perspectivă asupra principalelor provocări și strategii pe care statele lumii le întâmpină în fața ascensiunii Chinei ca actor global dominant. Urmăriți aici, integral, emisiune alui Marius Tucă
Discursul profesorului Dan Dungaciu a oferit o perspectivă profundă și detaliată asupra dinamicii geopolitice contemporane. Analiza sa a relevat importanța unei abordări coerente și colaborative între statele lumii pentru a gestiona provocările majore generate de ascensiunea Chinei în arena globală.
Profesorul Dungaciu a subliniat că, în contrast cu percepția obișnuită a Rusiei ca principal factor destabilizator, China a devenit acum principala primejdie percepută de Statele Unite.
Această schimbare reflectă nu doar evoluțiile economice și militare rapide ale Chinei, dar și potențialele tensiuni legate de întărirea prezenței sale în Asia-Pacific și impactul asupra echilibrului geopolitic global.
„Noi ne uităm că problema lumii este în Ucraina și că factorul destabilizator al lumii este Rusia lui Putin. Vladimir Putin este vinovat. Rusia este vinovată. Dar problema râului mare nu mai este precum în timpul Războiului Rece, când URSS-ul era Imperiul răului. Astăzi nu mai suntem în situația aceea. Imperiul Râului nu mai este Federația Rusă la nivel perceptiv. Imperiul Râului este China pentru americani pentru că acolo e principala primejdie”, explică analistul.
O preocupare centrală a discursului a fost gestionarea relațiilor cu China în contextul disputelor legate de Taiwan. Profesorul Dungaciu a argumentat că Statele Unite ar trebui să dezvolte o strategie similară cu NATO în Pacific, aducând împreună statele care doresc să contracareze influența Chinei în regiunea Mării Chinei de Sud.
„Întrebarea fundamentală pentru viitoarea administrație este ce faci cu China? Faci război sau nu faci război? Americanii vor trebui să construiască un „NATO” în Pacific. Adică să pună laolaltă toate statele care n-au simpatii deosebite față de China, în așa fel încât să facă containment cu acele state pe marea Chinei de Sud și mai departe, până în Australia. Asta va fi tema principală a Americi, ca să nu intre într-un război cu China pentru Taiwan”, continuă Dungaciu.
În același timp, discursul a atras atenția asupra riscurilor ideologizării în politicile internaționale și necesitatea pentru Statele Unite de a adapta și flexibiliza abordările lor strategice în fața schimbărilor din peisajul global.
„E un risc al ideologizării. America, ea însăși trebuie să își modifice comportamentul. Dar dacă cu atât mai mult va fi domnul Trump va lua niște decizii care nouă ni se vor părea imoral. Că noi avem obișnuința asta de a moraliza. Relațiile internaționale nu se moralizează. Ce o să facem atunci? O să ne apucăm să-i certăm? O să fim indignații planetei? Evident că nu o să facem asta. Ne vom alinia imediat”, a spus analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.