Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta este de părere că doar pentru că unele cadre medicale nu își fac datoria așa cum ar trebui, asta nu înseamnă că tot personalul ar trebui blamat. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Ar trebui să ne pună pe gânduri modul în care ajunge să fie blamat corpul medical. Din cauza unor persoane care nu-și face treaba, ajungem să fim cu toții blamați. Colegiului Medicilor trebuie să țină cont de aceste lucruri. Demnitate, onoarea profesională pot fi apărate dacă astfel de cazuri, care sunt inacceptabile din punct de vedere moral, din punct de vedere uman, din punct de vedere profesional medical, rămân fără niciun fel de sancțiune. Să știți că toată lumea discută despre pedepse. În primul rând, orice pedeapsă s-ar da, nu să o readucă la viață pe Alexandra. Trebuie să avem demnitatea și atitudinea potrivită încât să spunem lucrurilor pe nume. Eu știu că există și aici o campanie electorală (la Colegiul Medicilor), însă campania electorală e una și să servești interesul lui public este cu totul și cu totul altceva. Suntem datori să ne apărăm ca și breaslă, dar în condițiile în care ne facem datoria”, a declarat Alexandru Rafila.
Conform acestuia, Ministerul Sănătății nu poate acționa în felul în care este acordată asistența medicală.
„Există o serie de sancțiuni, se face o anchetă disciplinară. Trebuie să vedem cum facem să îi operaționalizăm mai bine. Avem niște disfuncționalități foarte grave, pentru că Ministerul Sănătății nu mai are, de foarte mulți ani, pârghiile prin care poate să acționeze în ceea ce privește modul de acordare asistenței medicale. Vreau să fiu foarte clar din punctul ăsta de vedere. Odată cu descentralizarea spitalelor în anul 2009, în jur de 300 de spitale sunt la autoritățile locale, fie că sunt consilii județene, fie că sunt primării. Ministerul Sănătății mai are circa 60 de spitale în subordine. Eu nu pot da afară managerii spitalelor, pentru că nu l-am angajat eu. Noi putem să verificăm condițiile igienico-sanitare”, a adăugat ministrul.
„Există o partajare a responsabilității: Ministerul Sănătății – condiții igienico-sanitare; Colegiul Medicilor – dreptul de liberă practică; Calitatea serviciilor medicale este o agenție specializată în subordine a Guvernului. Oamenii nu sunt acolo permanent, ca să vadă că se face treabă. Trebuie schimbată legislația. Am discutat cu cei de la ANMTCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate). O să găsim o soluție încât cel puțin la nivel regional să existe niște structuri care să poată să verifice modul în care se realizează serviciile medicale, realitatea lor. Trebuie să avem și niște măsuri prin care putem să acționăm, pentru că orice prevedere care nu are în spate și un anumit tip de sancțiune, de constrângere, este inutilă”, a încheiat ministrul Sănătății.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”