Rareș Hopincă: „Este jenant că se folosește POLITIC subiectul planșeului de la Unirii”

Publicat: 15 10. 2024, 12:00
Actualizat: 15 10. 2024, 12:03

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Rares Hopincă, fost prefect al Capitalei și actual primar al Sectorului 2, a comentat pe larg tensiunile juridice și sociale generate de conflictul din Sectorul 4 al Bucureștiului. Hopincă a subliniat că, din punct de vedere legal, problema este una „extrem de simplă”, dar a criticat violențele care au rezultat din această dispută, acuzând implicarea politică și lipsa de discernământ din partea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Potrivit lui Rares Hopincă, esența conflictului juridic dintre Primăria Capitalei și Sectorul 4 rezidă în dreptul de proprietate asupra terenului vizat. Hopincă a subliniat că documentele legale arată clar că terenul aparține Administrației Naționale „Apele Române” și nu Primăriei Capitalei.

„Sectorul 3 a emis autorizația necesară pentru intervenție, conform legii, dar primarul general nu o recunoaște. Conflictul se bazează pe cine are dreptul de administrare asupra terenului de deasupra planșeului”, a declarat Hopincă.

Rolul Primăriei Capitalei în acest context

Rares Hopincă a criticat poziția primarului Nicușor Dan, subliniind că acesta nu poate schimba realitatea legală a dreptului de proprietate doar prin hotărâri de consiliu. El a menționat că legislația imobiliară nu poate fi „bătută” de o hotărâre de consiliu, iar orice neconcordanță în documente poate fi soluționată doar prin instanță.

„O hotărâre de Consiliu General nu poate ataca sub nicio formă dreptul de proprietate. Până la o decizie a instanței, publicitatea imobiliară produce efecte”, a explicat Hopincă.

Politizarea conflictului

Rares Hopincă a criticat și politizarea acestui conflict, aducând în discuție prezența liderilor USR, inclusiv a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, în Piața Unirii pentru a-l acuza pe Nicușor Dan. El a subliniat că astfel de acțiuni riscă să escaladeze și mai mult situația, generând o atmosferă de instabilitate politică și socială.

„Este jenant că se folosește politic un subiect care nu ar trebui să fie politizat. Este o instigare la violență care trebuie tratată cu mai mult discernământ”, a subliniat Hopincă.

Soluții pentru depășirea impasului

În finalul intervenției sale, Rares Hopincă a cerut moderație și o soluționare rapidă a conflictului juridic, evitând amplificarea tensiunilor. El a făcut apel la toate părțile implicate să se așeze la masa negocierilor și să găsească soluții prin intermediul legii, nu prin confruntări politice sau violente.

„Este cu totul ilogic ce se întâmplă. O lucrare care ar trebui realizată în regim de urgență este blocată, iar violența nu este niciodată o soluție”, a conchis Hopincă.

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”