Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul politic și profilerul H.D. Hartmann a discutat despre anunțul surprinzător al președintelui Joe Biden privind retragerea din cursa prezidențială pentru Casa Albă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Biden a publicat o scrisoare pe rețeaua X (fosta Twitter), în care declară că nu va mai candida pentru un nou mandat prezidențial, dar va rămâne în funcție până la încheierea mandatului său în ianuarie 2025.
„A fost cea mai mare onoare a vieții mele să vă fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a scris Joe Biden.
Hartmann a adus în discuție precedentul istoric al retragerii lui Lyndon B. Johnson în 1968. Johnson, aflat în funcție și planificând să candideze pentru realegere, s-a retras din cursă sub presiunea partidului său și a controverselor legate de implicarea sa în asasinarea lui JFK, teorie care ulterior s-a dovedit a fi nefondată.
„Johnson s-a retras în martie, era președinte și urma candida pentru realegere și s-a retras. Era în 68′, dacă nu mă inșel. La Johnson a fost cu totul altceva. Partidul a fost împotrivă complet. A existat o teorie a conspirației că Johnson ar fi participat la asasinarea lui JFK. N-a participat până la urmă. S-a dovedit că nu”, spune Hartmann.
Analistul a subliniat că anunțul lui Biden ridică întrebări serioase despre conducerea efectivă a Statelor Unite. În opinia sa, dacă un președinte nu este capabil să facă față unei campanii electorale, nu poate să fie capabil să conducă țara.
„Statele Unite, în acest moment, se află fără lider, pentru că dacă nu ești în stare să ai o campanie, nu poți să fii președintele Statele Unite. Deci eu mă întreb cine conduce Statele Unite la ora actuală”, a continuat analistul.
În acest context, Hartmann a subliniat importanța și influența globală a Statelor Unite ale Americii în termeni economici, militari și geopolitici.
„Să nu uităm că, la ora actuală, Statele Unite este cea mai reprezintă cea mai mare economie a lumii. Să nu uităm că la ora actuală, Statele Unite reprezintă cel mai mare număr de focoase nucleare din lume. Să nu uităm că la ora actuală Statele Unite reprezintă imperiul cu cel mai mare număr de baze militare aflate în străinătate”, explică Hartmann.
Hartmann propune o teorie conform căreia actuala conducere a SUA este influențată de un „clan” condus de fostul lider Barack Obama, familia Clinton și Nancy Pelosi. El sugerează că aceste figuri ar fi orchestrat o „lovitură de stat” pentru a-l determina pe Biden să renunțe la candidatura pentru un nou mandat.
„Parerea mea că la ora actuală conduce un clan. Din punctul meu de vedere este un plan condus la ora actuală, un fel de birou politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, un fel de CEPEX al lui Nicolae Ceaușescu. Vârful de lance nu știu dacă este prințul conducător, dar vârful de lance este clanul Obama, la ora actuală cel mai puternic om din Statele Unite. Și soția lui. Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, din punctul meu de vedere, a fost o lovitură de stat”, spune analistul.
În scrisoarea de retragere a lui Biden, Hartmann observă prezența a trei stiluri de scriere diferite.
„Există din ce în ce mai multe întrebări despre scrisoare. Are trei pasaje. Sunt trei scriitori în acea scrisoare. Textul este clar împărțit între ei. Au fost trei scriitori care s-au adunat unul după altul. Părerea mea este că acolo a fost Obama, au fost Clintenii, a fost Pelosi. Pelosi este una din membrele clare ale acestui grupări, ale acestei grupări de deep state care conduce Statele Unite. Iar Clintenii, bineînțeles, sunt cei care conduc din spate anumite afaceri negre ale statului american”, adaugă profilerul.
Un alt aspect important menționat de Hartmann este impactul infectărilor repetate cu COVID-19 asupra sănătății cognitive a lui Biden. Analistul sugerează că momentele de reinfectare au fost critice și au dus la o scădere semnificativă a capacităților cognitive ale președintelui, servind drept pretext pentru influențele din umbră care ar fi orchestrat retragerea sa.
„Ce s-a întâmplat acolo este foarte simplu. Biden, după secvențele sale de COVID, pentru că aici este foarte important de înțeles. Momentul re-infectării cu COVID a fost momentul ales pentru lovitură. El a mai avut trei infectări înainte și odată ce ieșea dintr-o infectare cu COVID, se vedea o scădere bruscă a capacități cognitive, De data aceasta eu cred că cei din spatele statului american s-au temut că nu-și va mai reveni niciodată, că ajunge efectiv o legumă. În același timp, a fost un pretext pentru lovitură de exact pentru lovitura”, conchide Hartmann.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul.