Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Mirel Palada a discutat despre modul în care Traian Băsescu, fostul președinte al României, a construit și consolidat un sistem de putere care a exercitat o influență semnificativă asupra țării. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Palada a explorat modul în care Traian Băsescu, fostul președinte al României, a consolidat un sistem de putere cu influență semnificativă asupra țării și a detaliat tensiunile istorice dintre tabăra „autohtonă” și cea „globalistă”.
Mirel Palada a subliniat că România a fost marcata de o diviziune profundă între două tabere distincte: „boierii autohtoni”, care promovau conservarea intereselor interne, și „globaliștii”, care militaseră pentru integrarea într-o structură internațională mai mare. Palada remarcă faptul că, în timp ce România a experimentat o serie de conflicte și alegeri politice, tendința generală a fost de a opta pentru tabăra globalistă.
„Să ne întoarcem un pic în perioada lui Iliescu, atunci când avem această tensiune puternică între tabăra băierilor autohtoni de la Tudor Vladimirescu încoace și tabăra celor care zgâriau la ușa imperiului, tot de la Tudor Vladimirescu încoace, și de la fanarioți. Românii au ales, încetul cu încetul, tabăra globalistă, tabăra celor care au pariat pe imperiu. La vremea respectivă, Uniunea Europeană și Statele Unite, același imperiu”, spune Palada.
Un aspect central al analizei lui Palada este rolul pe care instituțiile de forță și media l-au avut în demonizarea liderilor politici și instituțiilor percepute ca fiind autohtone.
„Și în momentul de față și PSD-ul era reprezentantul marcant al taberei autohtone. Asta este motivul pentru care atât Năstase, cât și Ponta, cât și Dragnea au fost în mod constant demonizați de către instituțiile de forță și de către instituțiile de presă care au fost vectorul de comunicare”, continuă sociologul.
Un punct esențial al discuției lui Palada este rolul pe care Traian Băsescu l-a jucat în consolidarea sistemului instituțiilor de forță.
„Băsescu a făcut acest sistem al instituțiilor de forță. Nu l-a făcut, el exista deja, dar l-a preluat și sistemul s-a predat. A prevalat aripa globalistă din zona instituțiilor de forță care au aplicat niște metode folosite în trecut în relația centru-periferie prin care forțele locale au fost demonizate pe bază de narativ de anticorupție”, conchide sociologul Mirel Palada.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”