Adrian Severin: “Sistemul juridic din România a fost refăcut pentru a putea servi INTERESELOR statului paralel”

Publicat: 04 07. 2024, 14:45

This browser does not support the video element.

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe al României, a adus în discuție conceptul de „stat paralel” în contextul istoriei recente a țării, evidențiind modul în care acesta a funcționat și influențat evoluția politică și socială. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Adrian Severin a expus o perspectivă asupra unui „stat paralel” care nu se limitează la o luptă pentru putere ideologică, ci include aspecte nocive în gestionarea afacerilor publice.

„Acum  se discută infracțiuni economice, cumva, infracțiuni de drept comun. Noi vorbim acolo de infracțiuni politice, dar nu în sensul ideologic al infracționalității politice, ci în sensul raportului luptei pentru putere. O luptă pentru putere care s-a dat neloial, s-a dat ilegal și cu scopuri nocive”, a spus Severin.

El a adus în discuție modul în care anumiți actori politici au perceput justiția ca fiind punctul cheie al puterii, manipulând sistemul judiciar pentru a-și consolida influența și a elimina opoziția.

Justiția, punctul nevralgic

Potrivit lui Severin, manipularea procesului judiciar a fost o tactică comună, unde persoanele considerate deranjante pentru regimul de la acea vreme erau șantajate, anchetate sau judecate în moduri netransparente și adesea nedrepte.

„Cand altii se uitau sa fie ministrii de externe, de finante, cineva a văzut că ăla e locul cheie, acolo este punctul nevralgic. Ministrul justiției a început să-i șantajeze pe magistrați. S-a trecut la gestionarea fenomenului judiciar”, a continuat fostul ministru.

Potrivit afirmațiilor sale, nu era nevoie ca aceste persoane să fie condamnate. Doar acuzațiile sau expunerea lor publică în fața camerelor de luat vederi erau suficiente pentru a le compromite reputația și influența socială.

„Dacă dumneavoastră erați o persoană deranjantă, imediat se găsea ceva ca să fiți acuzat. Nici nu era nevoiți să fiți condamnat. Era suficient să fiți plimbat prin fața camerelor de luat vederi după care procesul mergea cât mergea, lumea și uita de dumneavoastră. Sau dacă se închidea dosarul se spunea – a avut pile, a avut relații”, a explicat Severin.

Sistemul paralel, conceput la nivel înalt

Severin a subliniat că fenomenul „statului paralel” a fost inițiat și coordonat la nivel înalt unde s-au făcut presiuni pentru modificarea regulilor judiciare și pentru influențarea deciziilor instanțelor prin diverse mijloace.

„La început acest sistem a fost condus, conceput la președinție, administrația prezidențială. Acolo acolo a fost concepția. Această președinție, având și legăturile cele mai solide cu cei care erau pe punctul de a deveni puteri suzerane, nu erau încă, dar erau în proces”, a spus fostul ministru.

„Recursul, un fel de zero barat”

Adrian Severin a adus în discuție un exemplu semnificativ legat de aspectele de constituționalitate în sistemul judiciar.

„Vă dau un simplu exemplu. A treia treaptă de jurisdicție, recursul, a devenit un fel de zero barat. S-au făcut presiuni asupra noastră să acceptăm ca ridicarea excepției de constituționalitate.

Dacă în proces cineva spunea legea asta e neconstituțională, în mod normal se ducea la Curtea Constituțională să stabilească dacă da sau dacă nu. Și procesul trebuia suspendat până când se știa dacă legea e bună ca să judecăm pe baza ei”, conchide fostul ministru.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”