Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Ștefan Popescu, analist de politică externă, despre migranții din Austria: „Nu știm cine plătește pentru ei sau dacă sunt probleme de securitate”

Ștefan Popescu, analist de politică externă, despre migranții din Austria: „Nu știm cine plătește pentru ei sau dacă sunt probleme de securitate”

Ștefan Popescu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a comentat informațiile conform cărora România ar urma să preia migranţi din Austria pe procedura Dublin. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„În Austria au intrat 150.000 de migranți, cei mai mulți fiind afgani și sirieni. Probabil că îi vor trimite la noi. În condițiile avansate de ministrul de Interne austriac, România și Bulgaria ar trebui să îi primească pe cei care au solicitat azil în Austria. Deci, nu pe toți, ci doar pe cei care au cerut azil. Conform reglementării europene, țara pe teritoriul căreia se află refugiatul, este responsabilă cu tratarea cererii de azil. Nu știu câți ar trebui să primim noi. La începutul lui 2022, erau peste 100.000 de cereri de azil pe zi. Austria este în primele cinci țări care înregistrează o creștere substanțială a cererilor de azil”, a menționat Ștefan Popescu.

În ciuda faptul că acei oameni au făcut cerere de azil în Austria, se vor trezi în România și Bulgaria, spune analistul politic.

„Am înțeles că România ar trebui să îi primească pe cei care au făcut deja o cerere de azil. Politica de acordare a azilului nu este uniformă în Uniunea Europeană. Este una dintre marile probleme. Sunt anumite criterii minime privind politica de azil, dar fiecare țară își stabilește, în mod suveran, propriile criterii. Pot face obiectul unei negocieri. Austria a venit la masă și mingea este pe terenul nostru. Nu știm cine plătește pentru ei sau dacă sunt probleme de securitate.”, a mai spus analistul Ștefan Popescu.

Cele 3 condiții ale Austriei pentru a primi România în Schengen

1) Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

2) Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

3) „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele

Citește și