Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Ștefan Popescu DESFIINȚEAZĂ ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice: „În Franța BLASFEMIA e la ea acasă

Ștefan Popescu DESFIINȚEAZĂ ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice: „În Franța BLASFEMIA e la ea acasă

Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul de politică externă, Ștefan Popescu a comentat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, aducând în discuție teme precum laicitatea extremă din Franța, influența minorităților și diviziunile societale această țară. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost marcată de un eveniment regizat de un cunoscut artist francez. Acesta a inclus un număr artistic ce reproduce celebra pictură murală „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.

Ștefan Popescu: „În Franța blasfemia e la ea acasă”

Popescu a început prin a sublinia că manifestările controversate în Franța nu sunt o noutate.

„Mă așteptam. Oricum în Franța, blasfemia e la ea acasă. E și o laicitate integristă. E și un spirit anticatolic destul de puternic. Și mai există și anumite minorități care controlează mai ales mediile de publicitate, în politică”, spune analistul.

Ștefan Popescu: „Franța caută să se reinventeze”

Pentru a explica cum s-a ajuns în acest punct, Popescu a menționat că transformările sociale și politice din Franța au fost un proces de durată, începând cu adoptarea legii laicității. De-a lungul decadelor, Franța a continuat să se redefinească prin prisma valorilor secularismului și progresismului, încercând să se poziționeze ca un lider global al acestor mișcări.

„A fost un proces lung.care are peste 100 de ani, de la adoptarea legii laicității în 1905. Franța caută să se reinventeze. Acum își caută o nișă. E contestată cam peste tot în lume și dorește să devină un fel de patria progresismului”, explică Ștefan Popescu.

Diviziunile profunde din societatea franceză

Popescu a evidențiat polarizarea profundă a societății franceze, comparând-o cu Statele Unite ale Americii. Această diviziune reflectă o varietate de perspective și interese, adânc înrădăcinate în istoria și cultura țării. Franța are o tradiție catolică îndelungată, influențând o parte semnificativă a populației, în special în rândul burgheziei și aristocrației. Pe de altă parte, valorile revoluției franceze continuă să inspire o altă parte a populației, potrivit analistului.

„Franța e o țară la fel de divizată, exact ca Statele Unite ale Americii. Ai și o Franță puternic catolică, tradiționalistă, în special în o parte a burgheziei, aristocrației, dar e și o Franță anticlericală, profund atașată valorilor revoluției franceze. Și mai este o Franță care consideră că trebuie să fie ultraprogresista, să îmbrățișeze imigrația. E un mozaic”, continuă analistul.

Ștefan Popescu: „Nu cred că s-au așteptat la reacții atât de puternice”

Ștefan Popescu a subliniat importanța analizării „biografiilor” organizatorilor ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a înțelege mesajele militante transmise.

„Eu cred că trebuie să ne uităm tot timpul în biografia personajelor care au organizat. Și atunci, dacă te uiți în biografie, înțelegi că acolo a fost un mesaj militant. Nu cred ca s-au așteptat nici la reacții atât de de puternice”, conchide Popescu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele