Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul de politică externă Ștefan Popescu a adus în discuție situația tensionată din Orientul Mijlociu. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Ștefan Popescu a subliniat complexitatea și fragilitatea situației din regiune, oferind o perspectivă detaliată asupra dinamicii actuale și asupra rolului marilor puteri internaționale în acest context.
Ștefan Popescu a evidențiat că, în prezent, se caută soluții improvizate pentru a evita un conflict regional major. Cu toate acestea, aceste măsuri sunt departe de a rezolva problemele de fond care stau la baza tensiunilor din Orientul Mijlociu, potrivit analistului.
„Se caută o improvizație diplomatică pentru a se evita un război regional. Sigur că această improvizație nu va pune capăt, nu va rezolva problema de fond. E foarte complicată. Nimeni nu vrea să se ocupe și n-are capacitatea pentru că sistemul internațional e foarte fragmentat”, spune analistul.
Un aspect central al analizei lui Popescu este pierderea credibilității Iranului pe scena internațională. Iranul se confruntă cu o criză de legitimitate.
„Iranul este umilit și își pierde și credibilitatea. Întregul său narativ de mare putere regională s-a prăbușit pentru că el nu mai este credibil nici în regiune în fața adversarilor, dar nici în fața propriilor sateliți”, explică Popescu.
Asasinarea liderului Hamas, Ismail Hanyeh a adâncit sentimentul de dezonoare și a afectat imaginea Iranului în regiune, potrivit analistului.
„Ismail Hanyeh era oaspete. Deci, mai ales în lumea orientală, un oaspete să-ți fie omorât acasă este ceva dezonorant. Și atunci Iranul se gândește cum să-și reconstruiască această credibilitate”, a adăugat analistul.
Potrivit acestuia, Iranul este conștient că o reacție impulsivă în fața actualelor provocări ar putea avea consecințe dezastruoase.
„Iranul inca studiază, nu s-a pripit. În momentul când s-au adresat Organizației Conferinței Statelor Islamice era clar că doresc să temporizeze pentru că își dau seama că ar pica într-o capcană întinsă de Netanyahu”, spune Popescu.
În contextul crizei actuale, Popescu a discutat și despre rolul Statelor Unite, în special despre limitările administrației de la Casa Albă. Potrivit analistului, administrația americană se află într-o poziție complicată:
„Această administrație de la Casa Albă e imposibil să mai impună ceva. Blinken a fost de șase ori în Orientul Mijlociu fără rezultate, deci nu mai au capacitatea să mai facă mare lucru”, a explicat acesta.
Popescu menționează că singurul mijloc prin care Statele Unite pot contribui este să susțină Israelul în caz de derapaj, dar această poziție este complexă și ambivalentă. În plus, deciziile sunt influențate și de contextul electoral din Statele Unite, ceea ce adaugă un alt strat de complexitate în gestionarea situației.
„Singurul lor mijloc este, dar n-au ce să facă pentru că, într-un fel, ei sunt prizonierii acestei alianțe, este să susțină Israelul în caz de derapaj. Chiar dacă nu sunt de acord cu viziunea israeliană, americanii, deplasând acum un grup aeronaval, un portavion cu navele aferente de sprijin, ei doresc ca lucrurile să nu derapeze, dar în același timp să și sprijine Israelul,” conchide analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”