Într-o ediție transmisă live de Gândul, analistul de politică externă Ștefan Popescu a discutat despre provocările majore cu care se va confrunta Ursula von der Leyen în al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, punând accent pe tensiunile și competiția internă din cadrul Uniunii Europene. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Una dintre principalele provocări evidențiate de Popescu este competiția și diviziunile interne din cadrul Uniunii Europene. Deși cuplul franco-german a reprezentat de-a lungul timpului motorul integrării europene, în prezent, relația dintre cele două puteri pare să se afle într-o perioadă de ruptură.
„Statele europene sunt într-o adevărată competiție. Există o ruptură în cadrul cuplului franco-german. Francezii caută să găsească o soluție prin reactivarea sau activarea triunghiului de la Weimar, incluzând Polonia”, spune analistul.
Popescu subliniază că puterea Comisiei Europene depinde în mare măsură de consensul statelor membre.
„Comisia Europeană are atâta putere cât îi dau statele. Ori dacă statele vor fi divizate pe subiecte majore, atunci bineînțeles că anumite ambiții vor fi revizuite. Noi nu trebuie să ne uităm la discursul ambițios al doamnei Von Der Leyen, pe care îl va avea, discursul de investitură. Noi trebuie să ne uităm la faptul că ea își va tempera ambițiile în materie de politici climatice. Acest lucru se va întâmpla”, explică acesta.
Pe lângă provocările interne, mandatul Ursulei von der Leyen va fi marcat și de contextul geopolitic global. Războiul din Ucraina și relațiile cu Statele Unite vor juca un rol crucial în conturarea viitorului Uniunii Europene. Popescu sugerează că Uniunea Europeană va fi din ce în ce mai mult „remorca Statelor Unite ale Americii”.
„Uniunea Europeană are nevoie să găsească un motor de creștere pentru că Uniunea Europeană, partea ei in economia mondială, se tot erodează”, continuă analistul.
Această dinamică este agravată și de faptul că anul viitor se anunță unul dificil pentru multe state europene.
„Uniunea Europeană nu mai poate fi, în acest moment, până la sfârșitul deceniului, nu va avea de ales decât să se așeze în spatele Statelor Unite ale Americii, al intereselor americane”, conchide analistul de politică externă.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”