Ștefan Popescu: “Uniunea Europeană va juca rolul PRINCIPAL în reconstrucția Ucrainei“
This browser does not support the video element.
Într-o ediție recentă transmisă live de Gândul, analistul de politică externă, Ștefan Popescu, a discutat despre dinamica și implicațiile conflictului din Ucraina, aducând în prim-plan strategii cheie. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Ucraina vrea ca al doilea summit pentru pace cu Rusia să fie organizat de o ţară din Sudul Global. Potrivit analistului, primul obiectiv al Ucrainei este să se așeze la masa negocierilor. Al doilea obiectiv, mai complex, este acela de a sublinia că, deși Ucraina ar putea ceda teritorii sau ar putea părea învinsă, nu va deveni un stat vasal.
„Sunt tot atâtea semnale care sunt date părții ruse. Asta este primul obiectiv, așezarea la masa negocierilor. Al doilea obiectiv este semnificarea către negociatorii ruși, care probabil pregătesc pozițiile că Ucraina, chiar învinsă, chiar cedând teritorii, nu va putea fi vasalizată”, spune analistul.
Ștefan Popescu: „Rușii nu au capacitatea să ajungă la Gurile Dunării”
Un alt punct cheie este comunicarea cu populația și cu Occidentul. Analistul nu crede în ideea de schimburi teritoriale semnificative, cum ar fi între oblastul Kursk și alte teritorii.
„Poate o mică ajustare, dar nu ceva semnificativ”, a adaugă analistul de politică externă.
Ștefan Popescu a subliniat că Rusia nu are capacitatea să treacă Niprul și să ajungă la Gurile Dunării.
„Rușii nu au capacitatea să treacă Nipru și să ajungă la gurile Dunării. Este o veste bună pentru România, o veste bună pentru Republica Moldova, deși cred că nu vor uita Transnistria. Probabil că atunci când vor avea loc anumite negocieri probabil că vor solicita vreun anumit culoar. Ceva vor solicita”, explică Popescu.
Ștefan Popescu: „Ucraina nu va fi integrată în NATO”
În ceea ce privește viitorul maritim al Ucrainei, Popescu anticipează că fațada maritimă a țării se va muta între Odesa și Gurile Dunării, pe fondul vulnerabilității sudului, în special în apropierea Crimeei.
„Se vor dezvolta infrastructurile portuare ucrainiene între Odesa și Gurile Dunării, nemaiavând sudul și sudul fiind foarte vulnerabil, adică partea aceea către Crimeea va fi foarte vulnerabilă și atunci vor dezvolta această zonă”, spune Popescu.
În ceea ce privește implicarea NATO și SUA, materializarea ajutorului masiv oferit de Statele Unite, de 61 de miliarde de dolari, este văzută ca o investiție în viitorul Ucrainei, și nu în situația imediată.
„Cred că această temă a antrenării armatei ucrainiene, ca de altfel materializarea celei mai mari părți a ajutorului masiv dat de Statele Unite ale Americii, cele 61 de miliarde de dolari, privesc viitorul și nu situația imediată din Ucraina. Adică nu poți să o integrezi în NATO și nu va fi integrată în NATO”, a continuat analistul.
Ștefan Popescu: „Uniunea Europeană va juca rolul principal în reconstrucția Ucrainei”
Popescu vede o continuare a sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina pe aceeași linie, dar cu o împărțire a rolurilor. Uniunea Europeană va căuta să fie prezentă din punct de vedere economic, conectând Ucraina tot mai mult cu restul blocului comunitar.
„Cred că vom avea un capitol Ucraina în exercițiile bugetare multianuale ale Uniunii Europene. Si, bineînțeles, Uniunea Europeană va juca rolul principal în reconstrucția Ucrainei care se va întinde pe foarte mulți ani”, conchide analistul Ștefan Popescu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”