Dan Dungaciu: „Suntem într-un context în care vechea ORDINE nu mai funcționează, iar cea nouă nu s-a format”
This browser does not support the video element.
Într-o ediție transmisă live de Gândul, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a adus în discuție mai multe perspective asupra relațiilor geopolitice actuale. Urmăriți, aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Potrivit lui Dungaciu, China și Rusia sunt constiente de importanța de a negocia și de a gestiona relațiile cu Vestul într-un mod inteligent, având în vedere rolul preponderent al Statelor Unite în această ecuație geopolitică.
„Uniunea Europeană este marea temă a Chinei în acest moment, așa cum a fost la rândul ei și o mare temă pentru Federația Rusă. Este o mare provocare pentru China America și Vestul in general. E mult mai bine să negociezi, nu cu Vestul în integralitatea lui, pentru că dirijorul strategic al Vestului a fost și este în continuare America. Este bine să-l împarți, să-l divizezi, să-l iei pe bucăți, ca să spun așa. Adică, dacă intri într-o confruntare cu Statele Unite, de care se teme China, evident, e bine să ai Uniunea Europeană de partea ta. Așa au gândit și rușii, așa gândesc și chinezii. Rușii n-au reușit asta. S-a văzut războiul din Ucraina”, afirmă Dungaciu.
Profesorul Dan Dungaciu subliniază importanța relației economice solide dintre Uniunea Europeană și China, evidențiind faptul că aceste două entități rămân parteneri strategici.
„Uniunea Europeană rămâne principalul partener strategic economic al Chinei și viceversa. Relația economică trebuie să meargă mai departe și să nu fie influențată, de viziunea strategică a Statelor Unite, care, în viziunea Chinei, nu dorește ca și China să se dezvolte sau să-și împlinească menirea strategică, adică să devină ceea ce își dorește China, deși nu spune – un actor geopolitic, șeful emisferei estice, cel puțin”, a spus Dungaciu.
„Viitoarea ordine mondială se va configura în jurul dubletului Statele Unite – China”
Analistul afirmă că viitoarea ordine mondială se va contura în jurul relației dintre Statele Unite și China. Statele Unite rămân cea mai puternică putere mondială, însă există o schimbare de accent în politica lor externă care se îndreaptă tot mai mult către regiunea Pacificului.
„Noi suntem într-o lume în care vechea ordine nu mai funcționează, noua ordine nu s-a desenat și toată lumea simte că viitoarea ordine se va configura în jurul dubletului Statele Unite-China. Nu știm cum se vor așeza actorii. Pe de o parte, sigur, America este în continuare cel mai puternic stat din lume, indiscutabil. America știe foarte bine că relația cu Uniunea Europeană va rămâne în continuare importantă, dar că mizele nu sunt aici. Mizele sunt pe Pacific, adică pivotul spre Pacific. Începe să se facă acel pivot spre Pacific”, conchide Dungaciu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”